Jonge Britse Jessica Mendoza wint Derby van CSI Eindhoven

Share
  • 1 juni 2014 10:34

door: redactie, 1 juni 2014 10:34

blokjeEINDHOVEN | STEGEN.NET
De derby van het CSI Eindhoven, dat na twee jaar terug is op de kalender, werd zaterdag een Britse aangelegenheid. De 18-jarige Jessica Mendoza won met Ramiro de Belle Vue, gevolgd door haar landgenoot William Funnell. Leon Thijssen was met zijn derde plaats de beste Nederlander.

Toch zat er wel een bescheiden Brabants tintje aan de overwinning van Jessica Mendoza. Ze heeft zich met haar paarden gevestigd in Mierlo, waar ze de stallen huurt van Eric van der Vleuten. De jonge Mendoza was de underdog van het 29-tellend deelnemersveld en zelf wist ze ook niet wat ze van de Derby moest verwachten. ,,Mijn paard heeft wel Derby-ervaring, maar ik helemaal niets. Ik heb zoveel mogelijk de andere ruiters bekeken en toen mijn plan getrokken.”

Peter Slaats van het CSI Eindhoven reikt de Derby cup uit aan de 18-jarige Britse amazone Jessica Mendoza.  ©Wendy Scholten

Peter Slaats van het CSI Eindhoven reikt de Derby cup uit aan de 18-jarige Britse amazone Jessica Mendoza.
©Wendy Scholten

Haar 15-jarige hengst Ramiro de Belle Vue (v. Mozart des Hayettes) sprong voortreffelijk rond over het 1.040 meter lange parcours met in totaal 26 sprongen tot maximaal 1.50m niveau en trotseerde als een koning de lastige elementen als de hoge wal, Devils Dyke en op-en afsprongen.

Mendoza moest het in de barrage opnemen tegen haar landgenoot William Funnell. Hij liet als tweede starter met Billy Onslow zien hoe het moet. Maar het bleef dus uiteindelijk bij twee foutloze ritten. Dat mag weinig lijken, maar er zijn ook jaren geweest dat geen enkele combinatie zonder kleerscheuren door het parcours van de derby kwam. In de barrage maakten beide combinaties een foutje, alleen reed Jessica Mendoza het snelst door de finish.

Leon Thijssen pakte met Ulena (Baloubet du Rouet x Indoctro) de derde plaats. Hij was de snelste met één springfout in het basisparcours. ,,Toch jammer dat er niet iemand ons in de barrage zat. Ulena sprong iets te hard de afsprong af, waardoor ik haar teveel moest tegenhouden en ze een achterbeenfoutje kreeg op het witte hek erachter. Verder deed ze het erg goed, dit soort proeven ligt haar wel. We kwamen al meteen goed in het ritme en dat we de snelste tijd hadden, is niet zo vreemd. Ik hoef bij mijn merrie niet te denken aan snel zijn, dat is ze van zichzelf al.”

Uitslag Derby Eindhoven 2014
1. Jessica Mendoza (Eng) – Ramiro de Belle Vue – 0 / 4 – 48.42
2. William Funnell (Eng) – Billy Onslow – 0 / 4 – 50.82
3. Leon Thijssen (Baarlo) – Ulena – 4
4. Maikel van der Vleuten (Someren) – VDL Groep Quatro – 4
5. Leopold van Asten (Duizel) – VDL Groep Carina – 4
6. Anne-Liza Makkinga (Ommen) – Saforet – 8
8. Henk van de Pol (Waalre) – Zidane – 8