Sanne Thijssen jongste winnaar ooit in Derby Eindhoven

Sanne Thijssen jongste winnaar ooit in Derby Eindhoven

7 mei 2016 19:55 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 2 minuten

EINDHOVEN | STEGEN.NET
Het was een emotioneel moment voor de pas 17-jarige Sanne Thijssen. Ze behaalde als jongste deelnemer ooit de overwinning in de Derby Eindhoven en kreeg uit handen van haar vader Leon de eerste prijs overhandigd.

Het CSI Eindhoven had geen twee maanden eerder moeten plaatsvinden, want dan had Sanne Thijssen gezien haar leeftijd niet eens mee mogen doen aan de Derby. De amazone uit Baarlo, dochter van Grand Prix-ruiter en handelaar Leon Thijssen, schreef geschiedenis. Ze kwam met slechts vier strafpunten uit het zeer lastige parcours, dat 21 hindernissen lang veel uithoudingsvermogen, inzicht en lef van de 26 deelnemende paarden vroeg.

Derby Eindhoven. Sanne Thijssen met Ulena in het Derby parcours. foto: CSI Eindhoven / Digishots

Sanne Thijssen met Ulena in het Derby parcours.
FOTO: CSI EINDHOVEN | DIGISHOTS

Sanne Thijssen verscheen als 23e in de ring en zag op één van de makkelijkste sprongen, een brede triple bar, de enige balk vallen. ,,Mijn eigen schuld. Ulena werd wat vlak en ik probeerde haar wat dichter bij de hindernis te rijden zodat ze weer meer ging ‘klimmen’. Alleen sprong ze nu te hoog op en niet ver genoeg door.”

De lastige elementen, zoals de hoge Derby-wal, verliepen daarentegen weer vlekkeloos. ,,Ulena kent het spelletje nog, van toen mijn vader haar reed. Ze is met haar 15 jaar al een omaatje, maar conditie heeft ze wel. Het is echt een machine. Ze wil vast nog wel een keer rond!”

De Lacom Derby werd geopend door de kersverse Nederlands kampioen springen Frank Schuttert, alleen had hij het probleem dat zijn paard Cambio (v. Con Capitol) de wal niet meer afdurfde en uitgesloten werd van verdere deelname. Maikel van der Vleuten gaf een demonstratie ‘rijden met gevoel’ toen al vroeg in het parcours een onderdeel van zijn bitloze hoofdstel brak en VDL Groep Quatro (v. Quaprice) met nauwelijks rem en stuur door de krachtmeting heen begeleide. Pas aan het eind ging het mis: op de plankenhindernis onder aan de hoge wal en op de laatste hindernis werden acht strafpunten genoteerd. Daar kwam er één bij voor de tijdsoverschrijding.

Twentenaar Remco Been en Songe Blue des Vatys (v. Mr.Blue) sloten het parcours met dezelfde score af, maar was iets sneller en werd tweede, voor Maikel van der Vleuten.

 • Uitslag Derby van Eindhoven 2016, 1.50m
  1. Sanne Thijssen (Sevenum), Ulena (v.Baloubet du Rouet) 4 – 155.26
  2. Remco Been (Wierden), Songe Bleu Des Vatys (v.Mr. Blue) 9 – 164.04
  3. Maikel van der Vleuten (Someren), VDL Groep Quatro (v.Quaprice) 9 – 164.39
  4. Jessica Mendoza (GBR), Zahra II (v.Kashmir van Schuttershof) 12 – 151.88
  5. Koen Leemans (Oost West Middelbeers), Uraniet (v.Emilion) 12 – 156.56

Deel dit bericht