Sjef Janssen na ‘rotjaren’ terug in schijnwerpers op CHIO Rotterdam

Share
  • 19 juni 2014 12:12

door: redactie, 19 juni 2014 12:12

blokjeROTTERDAM | STEGEN.NET | AD
Na de Olympische Spelen van Londen stopte Sjef Janssen als Nederlandse bondscoach en verdween hij van de voorgrond in de dressuurscene. Maar tijdens het CHIO van Rotterdam staat de 64-jarige echtgenoot van Anky van Grunsven weer als vanouds te coachen.

Janssen zegt in het Algemeen Dagblad dat hij een aantal rotjaren achter de rug heeft. ,,Ik vind dat ik een heel fijn leven heb. Maar in 2012 hing er wel een zwart gordijn overheen. Ik voelde me kloten, wilde veel meer dan ik kon. En moest dan ‘s middags een paar uur uitrusten op bed. Helemaal niks voor mij.”

Sjef Janssen. ©Anky.nl

Sjef Janssen staat na een paar rotjaren weer in de schijnwerpers.
©Anky.nl

Najaar 2011 vonden ze een tumor in zijn hoofd, bij de hypofyse, een klein orgaan in de hersenen. ,,Dan stort je wereld in, zeker omdat ze eerst vergaten te vertellen dat het niet kwaadaardig was.” Hij moest worden geopereerd, om dat goedaardige gezwel én de hypofyse te verwijderen. De productie van een hele reeks hormonen kwam stil te liggen. Sindsdien is hij aan de medicijnen. ,,Maar het duurt lang voordat ze de juiste balans vinden. Pas sinds een half jaar voel ik me weer een normaal mens.”

Janssen, technisch adviseur van België, traint naast zijn vrouw Anky momenteel drie buitenlanders: de Australische Kristy Oatley, de Oekraïense Inna Logoetenkova én… de Duitser Matthias Rath. Vooral die laatste samenwerking is veelbesproken en wordt hem niet altijd in dank afgenomen door Nederlandse dressuurfans.

Janssen lijkt er zelf ook wel wat gemixte gevoelens bij te hebben, zo zegt hij in het interview met de krant. ,,Ze hebben me dertig jaar lang uitgekotst. Nu help ik ze misschien aan een medaille en draaien ze om als een blad aan de boom. Ach, dat is typisch Duits, zo hypocriet als de pest. Werken met Totilas vond ik een enorme uitdaging, want het is een ontzettend goed paard, maar ik wist dat het op hun manier niet goed zou komen.”

Totilas maakt vermoedelijk, ondanks het missen van selectiemomenten, toch nog kans op deelname aan de wereldruiterspelen in Normandië. Stel dat hij straks een medaille wegkaapt voor de neus van Edward Gal of Adelinde Cornelissen, voelt dat niet als verraad? Janssen: ,,Daar kan ik niet erg wakker van liggen. Als Louis van Gaal straks met Manchester United Ajax verslaat in de Champions League-finale, dan wordt hij toch ook niet scheef aangekeken?”