Vicky Helthuis met Chappeau naar ZZ-titel tijdens Hippiade

Share
  • 7 september 2014 13:55

door: redactie, 7 september 2014 13:55

ERMELO | STEGEN.NET | KNHS
Vicky Helthuis is tijdens de Hippiade met Chappeau (v. Niveau) kampioen ZZ-springen geworden. De 17-jarige amazone uit Weerselo bouwde in de barrage een knappe voorsprong op en hield Martine van den Eynden (Billy Jean) op de tweede plaats.

Kampioene Vicky Helthuis had voor de barrage wel een beetje de kriebels. ,,Van tevoren wist ik dat Chappeau foutloos zou kunnen blijven in de twee manches, maar van de barrage weet ik dat hij heel heet wordt en daardoor makkelijk een fout maakt. Aan zijn vermogen en instelling ligt het niet, maar controle houden in de barrage blijft altijd de grootste uitdaging. Zodra hij de bel hoort, kan hij niet meer stilstaan”, aldus de Twentse amazone.

ZZ-kampioene Vicky Helthuis en Chappeau bij de prijsuitreiking.

ZZ-kampioene Vicky Helthuis en Chappeau bij de prijsuitreiking.
KNHS.NL

Helthuis reed in de barrage een tijd van 29,77. Daarmee bleef ze baas over Martine van den Eynden met Billy Jean (30,42) en Henk Frederiks met Ben B (32,35). Henry de Wulf completeerde het viertal in de barrage. Beste Noordelijke deelnemer was Gronings kampioene José Woldring, die haar schimmel Brooklyn naar een mooie zevende plaats wist te rijden. Renate Beuving werd met Baniki 13e, gevolgd door Maaike Koopmans en Soraya op plaats 14.

Carolein van der Plasse zette met de zesjarige merrie Delta Mossel Daddy Cool de klasse Z-springen op haar naam. De kampioene vertelt: ,,Daddy Cool is voorzichtig en denkt altijd mee. Daarnaast heeft hij een enorme galop. Al het werk is simpel voor hem, maar ik houd in de training er wel steeds rekening mee dat hij nog zo jong is.” Max de Mol stuurde Quinken naar de tweede plaats en Kim Emmen werd met Cicciolina derde. Eric Naberink uit Smilde stuurde zijn ‘leenpaard’ Wayne Rooney naar de zevende plaats.

In de klasse M-springen bleef Steven Veldhuis tijdens het kwalificatieparcours op vrijdag met zijn Cillia B (v. Wallenberg) foutloos. Dit kunstje herhaalde hij op zaterdag en tevens zette hij de snelste tijd neer. Daardoor mocht de ruiter uit Haaksbergen in de barrage van de klasse M-springen als laatste starten. Hij kon voorafgaande aan zijn rit de concurrentie dus nauwgezet volgen. ,,Er stond hier beide dagen een mooie proef, technisch en hoog genoeg en met een lastige lijn om de beste combinaties boven te krijgen. De barrage was een steeplebarrage; dus zo snel mogelijk rijden en afsnijden waar mogelijk. Gelukkig is snelheid Cillia op haar lijf geschreven.”