Neurologische vorm van rhinopneunomie vastgesteld in Oene

Share
  • 23 oktober 2018 11:30

door: redactie, 23 oktober 2018 11:30

🔴 Oene Op een locatie in Oene is de neurologische vorm van rhinopneunomie vastgesteld, zo meldt de Sectorraad paarden (SRP). De aanwezige paarden mogen de locatie de komende weken niet verlaten en er worden geen paarden van buiten toegelaten.

Voorzichtigheid blijft geboden om het virus buiten de deur te houden (archieffoto).

De contactadressen van de locatie en de paardenaccommodaties in de directe omgeving zijn op de hoogte gebracht van de situatie. De paarden staan onder controle van een dierenarts.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft na onderzoek bevestigd dat het op deze locatie gaat om rhinopneumonie (EHV1), een virusinfectie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen.

Rhinopneumonie is een veel voorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt de neurologische vorm ook wel ergens de kop op. Het voorkomen van direct contact tussen paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via kleding en handen. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.

Het gescheiden houden van diverse groepen paarden (jonge paarden, drachtige merries, sportpaarden) geeft het virus minder kans zich te verspreiden. Eigenaren die hun paarden van rhinopneumonie verdenken doen er goed aan hun dierenarts te raadplegen, zeker als er sprake is van abortus of neurologische verschijnselen.
🔴 Stegen.net | SRP