Het treurige afscheid van Totilas op het EK in Aken

Share
  • 14 augustus 2015 19:02

door: Steven Stegen, 14 augustus 2015 19:02

AKEN | STEGEN.NET | DPA | ZDF

Het Europees Kampioenschap in Aken zit er voor Totilas al weer op. De miljoenenhengst komt niet meer in actie tijdens het evenement, zo maakte de Duitse chef d’equipe Klaus Roeser vrijdag bekend. De grote vraag is nu: komt Totilas ĂĽberhaupt nog terug in de wedstrijdpiste?
Troostende schouderklopjes voor Matthias Rath. Hij komt op het EK niet meer in actie met Totilas.

Troostende schouderklopjes voor Matthias Rath. Hij komt op het EK niet meer in actie met Totilas.

De Grand Prix Special en de kĂĽr op het EK in Aken gaan dus aan de 15-jarige Totilas voorbij. In de landenwedstrijd kwam de veelbesproken hengst wel in actie, maar in de uitgestrekte draf was duidelijk zichtbaar dat hij niet regelmatig was.

De waarderingen voor Rath en Totilas liepen sterk uiteen, van 80,100% tot 71,600%, een enorm verschil. En dat uitgerekend het Duitse jurylid bij E Katrina Wuest maar 72,900% toekende maakte de Duitsers ook al niet vrolijker.

Draf niet zuiver
Na de rit gaf Rath voor de Duitse TV wel toe dat de uitgestrekte draf niet helemaal zuiver was. Maar van een blessure sprak hij niet. ,,Totilas is zonder problemen door de veterinaire keuring gekomen. Ik heb ‘m daar zelf voorgeleid en heb ook niets gezien of gemerkt.”

Matthias Rath en Totilas tijdens de landenwedstrijd in Aken. Foto: Celine Weerink

Matthias Rath en Totilas tijdens de landenwedstrijd in Aken.
FOTO: CELINE WEERINK

Te veel haast?
Heeft het team rond Totilas dan toch te veel haast gehad in de aanloop naar het EK in eigen land, waar Duitsland geacht werd de Europese titel met glans te verdedigen? Pas in juli keerde Totilas na een jaar afwezigheid terug in de baan en plaatste zich op de valreep voor het EK.

Het zou uitermate triest zijn als het optreden op het EK achteraf bezien het laatste zou zijn geweest van de legende Totilas.