Het dressuursprookje van Totilas is definitief voorbij

  • 18 augustus 2015 18:35
door: redactie, 18 augustus 2015 18:35

AKEN | STEGEN.NET | FN-PRESS

Het is officieel: Totilas keert definitief niet meer terug in de wedstrijdpiste. Dat maakte de Duitse ruiterbond dinsdag bekend.
Totilas tijdens zijn, naar nu blijkt, laatste optreden op het EK in Aken.

Totilas tijdens zijn, naar nu blijkt, laatste optreden op het EK in Aken.

Trainer Sjef Janssen en eigenaar Paul Schockemöhle zinspeelden al eerder op een voortijdig pensioen van de miljoenenhengst, maar de familie Linsenhoff-Rath moest zich als eigenaar van de sportrechten ook nog uitspreken. ,,Het blijkt dat Totilas een botontsteking heeft. Daarom hebben we gezamenlijk besloten dat hij niet in de wedstrijdsport terugkeert.”

Daarmee krijgt de legendarische hengst niet het afscheid dat hij verdient, maar het eventuele herstel van de 15-jarige hengst kan maanden en zelfs jaren duren en die tijd heeft Totilas gewoon niet meer. Op het EK in Aken werd in de landenproef duidelijk dat hij linksachter niet rad was.


Sinds de Gribaldi-zoon voor naar verluidt meer dan 10 miljoen euro in Duitse handen kwam, won Totilas slechts twee teammedailles. Naast het brons van Aken was er zilver (EK 2011) in Rotterdam.

Gouden jaren onder Edward Gal
Totilas, in 2000 geboren bij fokker Jan Schuil in het Friese Broeksterwoude, beleefde gouden jaren 2009 en 2010 onder Edward Gal. Die leidde hem naar twee Europese- en drie wereldtitels.

De Duitsers hadden bij aankoop de verwachting dat de hengst nog vele jaren de dressuur zou domineren, maar aanhoudende blessures wierpen het paard ver terug en Rath won de afgelopen jaren geen enkele internationale titel meer met Totilas.