Nederlandse dressuurruiters beginnen sterk op EK in Aken

  • 12 augustus 2015 19:41
door: redactie, 12 augustus 2015 19:41

AKEN | STEGEN.NET | KNHS | DPA

De Nederlandse dressuurruiters zijn sterk begonnen op het Europees Kampioenschap in Aken. Diederik van Silfhout uit Lunteren was met Arlando NH N.O.P. (v. Paddox) de grote verrassing. Zij reden de beste proef. Duitsland leidt in het klassement en Nederland staat tweede.
Diederik van Silfhout kwam sterk voor de dag met Arlando NH N.O.P. Foto: KNHS | Dirk Caremans

Diederik van Silfhout kwam sterk voor de dag met Arlando NH N.O.P.
FOTO: KNHS.NL | DIRK CAREMANS

Patrick van der Meer kwam woensdagochtend als eerste voor Nederland in de baan en zag zijn optreden met Uzzo (v. Lancet) beloond met 72.400%, goed voor de vijfde plaats van de dag.

Bondscoach Ernes: ,,We hadden op iets meer gehoopt maar we moeten tevreden zijn. Het was een constante proef met wat kleine dingetjes. Patrick heeft positief aanvallend gereden en alles er uit gehaald.”

Tevreden
Van der Meer zelf was ook tevreden na zijn verrichting. ,,Ik had een foutje in een wissel, maar over de proef ben ik tevreden. Het is toch een EK en er was ook best wat druk, maar dit is een nette score.”

Verrassing
Diederik van Silfhout was de verrassing van de dag. Hij reed sterk met Arlando NH N.O.P. De jury was bij de verzamelde stap erg zuinig met punten en ook werd de totaalscore nog naar beneden bijgesteld, maar met 75,814% leverde Van Silfhout toch het beste resultaat van de dag.

Van Silfhout, ‘s ochtend nog vreselijk zenuwachtig, was tevreden na zijn proef: ,,Ik had een fout n de wissels om de twee. Dat was mijn eigen schuld, maar dat heeft wel score van boven de 76% gekost. Arlando N.O.P. is enorm verbeterd. Hij gaat steeds meer rekken en doortrekken in de proef, als ik dat vergelijk met de proeven van vorig jaar dan merk ik dat hij veel meer kracht heeft gekregen en de oefeningen in de ring echt makkelijker doorloopt. En er zit nog meer in, met zijn tien jaar is hij nog steeds heel jong voor een paard op dit niveau.

Patrick van der Meer is blij met zijn proef met Uzzo.

Patrick van der Meer is blij met zijn proef met Uzzo.

Beste Duitse
Jessica von Bredow-Werndl was met de KWPN’er Unee BB (v. Gribaldi) op plaats drie de beste Duitse deelnemer. De 29-jarige amazone presteerde daarmee goed, want het was pas haar eerste optreden op een groot kampioenschap.

Jessica Bredow verlaat de arena met de KWPN'er Unee.

Jessica Bredow verlaat de arena met de KWPN’er Unee.

Minder verging het Isabell Werth met Don Johnson, die een enorme fout maakte in de eners en ook in de piaffe en passage weinig wist te overtuigen. Werth staat nu vierde in het klassement, maar het zou best eens kunnen dat ze het wegstreepresultaat voor Duitsland heeft geleverd. Werth: ,,Over mijn paard ben ik tevreden. Over de jury’s niet.”

Spannend
De ontknoping van de landenwedstrijd belooft donderdag ongekend spannend te worden. Om 14.40 uur start Hans Peter Minderhoud met Glock’s Johnson TN, Edward Gal is met de Glock’s Undercover N.O.P. om 18.50 uur de vierde man voor Oranje. Zaterdag gaat de dressuur verder met de beste 30 ruiters uit het klassement in de Grand Prix Special, zondag de finale met de Kür op Muziek waarin de beste 15 combinaties van start mogen gaan.

Tussenstand landenwedstrijd dressuur na eerste dag
1. Duitsland, 150.100
2. Nederland, 148.214
3. Groot-Brittannië, 145.743