Stabiel dressuurteam vrijwel foutloos naar Europese titel in Aken

Stabiel dressuurteam vrijwel foutloos naar Europese titel in Aken

14 augustus 2015 17:32 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

AKEN | STEGEN.NET | KNHS

Een historische titel waar nog lang over nagepraat zal worden. De Nederlandse dressuurequipe zorgde in het hol van de leeuw voor een stunt door de Europese titel in de wacht te slepen. Groot-Brittannië won het zilver en titelverdediger Duitsland kwam weg met ‘slechts’ brons.
Het winnende Nederlandse team in de landenwedstrijd van het EK in Aken. Foto: FEI | Dirk Caremans

Het winnende Nederlandse team in de landenwedstrijd van het EK in Aken.
FOTO: FEI | DIRK CAREMANS

In de aanloop naar het EK gaf bondscoach Wim Ernes aan dat de derde plaats een serieuze optie was. Maar de vier mannen in zijn team groeiden in Aken tot grote hoogte. En nog belangrijker: ze maakten geen serieuze fouten. ,,We hebben de meest kwaliteitsvolle paarden en zijn in de breedte gewoon heel sterk”, aldus Ernes.

Koelbloedig
Patrick van der Meer (met Uzzo) en Diederik van Silfhout (Arlando N.O.P.) zetten Oranje op de eerste dag al op voorlopig zilver. Op de beslissende dag maakten Hans Peter Minderhoud en Edward Gal het koelbloedig af, met ook een beetje ‘hulp’ van Totilas, die onder Matthias Rath vooral in de draf niet wist te overtuigen.

Hans Peter Minderhoud reed met Glock’s Johnson TN (v. Jazz) een ongekend sterke proef, die beloond werd met 77,568% en de vierde plaats. Edward Gal reed met Glock’s Undercover misschien wel zijn beste proef ooit. Het was ontzettend knap hoe Gal de hete Undercober zo sterk en precies door de proef wist te loodsen.

Het optreden van Edward Gal en Undercover was goed voor 82,229% en dat was de tweede score van de landenwedstrijd. Alleen Valegro kreeg met Charlotte Dujardin een nog hogere waardering (83,029%).

Colaatje
Gal: ,,Ik ben heel tevreden. Undercover voelde bij het naar binnen gaan een beetje gespannen, maar daarna voelde hij heel fijn aan. Ik had hem vanochtend wat gereden. Hij was toen al relaxed. Dat het warm was vandaag was ook een voordeel. In de ring is het heel rustig. Door de juryhokjes ben je heel beschut en het publiek zit ver genoeg weg. Dit is een mooi begin. Nadat Hans Peter had gereden ben ik in de vrachtwagen gaan zitten, met de airco aan en een colaatje erbij om me te kunnen concentreren.“

RANK TEAM GP
1 235.629
Patrick van der Meer (72.400)
Diederik van Silfhout 75.814
Hans Peter Minderhoud 77.586
Edward Gal 82.229
2 234.229
Michael George Eilberg (69.943)
Fiona Bigwood 75.800
Carl Hester 75.400
Charlotte Dujardin 83.029
3 230.914
Jessica von Bredow-Werndl 75.200
Isabell Werth (74.900)
Matthias Alexander Rath 75.971
Kristina Bröring-Sprehe 79.743