Nederlandse dressuurploeg Europees kampioen

Share
  • 13 augustus 2015 21:25

door: redactie, 13 augustus 2015 21:25

AKEN | STEGEN.NET | NU.nl

De Nederlandse dressuurruiters zijn donderdag Europees kampioen geworden in de landenwedstrijd in Aken. Edward Gal was de onbetwiste topper in de formatie van bondscoach Wim Ernes, met een score van net boven de 82 procent. Die behaalde hij met Glock’s Undercover. Titelverdediger Duitsland pakte ‘slechts’ brons.
Edward Gal was de beste Nederlander in de winnende ploeg op het EK in Aken.

Edward Gal was de beste Nederlander in de winnende ploeg op het EK in Aken.

De equipe bestond verder uit Hans Peter Minderhoud met Johnson, Diederik van Silfhout met Arlando en Patrick van der Meer met Uzzo. Het doel van Oranje in Aken was brons.

Gal legde grote druk op de favorieten uit Duitsland en Engeland, door als eerste op de dag boven de tachtig procent uit te komen. De Engelse Charlotte Dujardin bleef daar met Valegro net iets boven, maar voor de olympische kampioenen niet genoeg om Nederland van de eerste plaats te verdringen. ,,Ik heb altijd gezegd dat wij in de breedte de sterkste zijn”, zei bondscoach Wim Ernes in zijn eerste reactie.

Onbetwiste topper
Hij noemde Gal een onbetwiste topper, die het in zich heeft onder extreme druk optimaal te presteren. De drievoudig wereldkampioen van Kentucky 2010 verklaarde zich in zijn vrachtwagen te hebben voorbereid. ,,De televisie aan, cola erbij en vooral zorgen dat ik niets van de wedstrijd meekrijg. Wat er op tv is, doet er niet toe. Vervolgens ben ik zo onbevangen mogelijk de ring ingegaan. Ik moet zeggen: het ging lekker.”

Troostende schouderklopjes voor Mathias Rath. Zijn proef met Totilas bracht de jury in verwarring.

Troostende schouderklopjes voor Matthias Rath. Zijn proef met Totilas bracht de jury in verwarring.

Minderhoud had eerder op de dag het voorbereidende werk gedaan, door met Johnson uit te komen op 77,586. ,,Ik was heel blij met die score”, verklaarde hij. ,,De laatste drie wedstrijden had ik al laten zien dat we hiertoe in staat zijn, het is mooi dat we dat op een grote wedstrijd bevestigen. Misschien zit er zelfs nog wel wat meer in.” Van Silfhout en Van der Meer waren woensdag al in actie gekomen.

Derde Europese titel
Het is pas de derde keer dat Nederland Europees goud heeft gewonnen, na eerder successen in Turijn (2007) en Windsor (2009). De laatste internationale titel werd behaald in Kentucky 2010, waar Oranje dankzij de onbetwiste topper Totilas van destijds nog Gal de wereld veroverde. Al die successen werden behaald onder leiding van Sjef Janssen, nu actief als bondscoach van België.

later meer…