Teruggekiekt: Jovancka Holtrop over haar lieveling Jensen

Teruggekiekt: Jovancka Holtrop over haar lieveling Jensen

16 november 2015 14:50 Uit

Door Steven Stegen
 
Leestijd: 2 minuten

OUWSTER NIJEGA | STEGEN.NET

In deze aflevering van onze historische rubriek ‘Teruggekiekt’ gaan we terug naar april 1996. We hebben toen Jovancka de Wit (zoals ze toen heette) op de foto gezet met haar paard Jensen (Rubinstein x Nurzeus). We blikken terug met de nu 48-jarige amazone.
Jovancka Holtrop (toen De Wit) met Jensen in april 1996.

Jovancka Holtrop (toen De Wit) met Jensen in april 1996.
STEVEN STEGEN

Jovancka, wat is je eerste gedachte als je de foto terugziet?

,,Pff, dat is lang geleden. Maar wat leuk! Vooral omdat ik een heel mooi plakboek over Jensen had, maar dat is helaas zoek geraakt.”

Je rijdt zonder cap!

,,Ja, ik zie het. Ach, dat was toen heel gewoon. Maar tegenwoordig draag ik altijd een helm hoor.”

Ben je nog actief in de paardensport?

,,Ja. Na Jensen en Donkervoort ben ik er een tijd uit geweest, we hebben twee dochters gekregen, maar inmiddels rijd ik weer en ik geef ook les.”

Heb je ook gesprongen?

,,Zeker. Sterker nog, ik was eigenlijk een springer! Maar door problemen met mijn ogen ging dat niet meer en zo ben ik in de dressuur beland.”

Jovancka Holtrop met Jensen

Jovancka met Jensen in april 1996.
STEVEN STEGEN

Wat zijn je herinneringen aan Jensen?

,,Ik kreeg hem als vierjarige te rijden. We hebben dat jaar meegedaan aan de PAVO-cup. Dat was toen nog op de UTV in Utrecht. Op de eerste dag reed ik hem zelf en dat ging heel goed. Maar op de tweede dag werd hij gereden door twee juryleden en dat was wat lastiger.”

Waarom?

,,Jensen was een apart paard, hij was wat eenkennig en soms ook wel stout. Maar ik had een enorme klik met hem, hij was echt mijn lieveling. Toen hij hier kwam leek het wel een giraf! Hij was groot, maar toen hij meer spieren kreeg was het een groot en imponerend paard. Hij kon, zeker voor die tijd, ook heel goed lopen. Hij miste misschien het laatste aan kracht.”

Wat waren de grootste successen?

,,Toch wel de finales van de PAVO Cup. En we zijn verschillende keren Fries kampioen geweest in de Z2. Ook werden we Nederlands kampioen in de M2 toen Jensen vijf was.”

Hoe liep het af met Jensen?

,,Toen ik zwanger werd kwam hij te koop staan. Hij heeft toen bij Stal Laarakkers gestaan en uiteindelijk is hij bij Piet Bosman in Eesveen terecht gekomen. Daar heeft hij later een ernstige blessure opgelopen, maar Jensen is toch weer op de been gekomen. Ik heb begrepen dat hij uiteindelijk in Oost-Europa nog onder een jeugdruiter heeft gelopen.”

Nog één ding: iedereen kent je als Jovancka de Wit. Maar je heet nu Holtrop-Steeman. Hoe zit dat?

,,Mijn ouders scheidden toen ik nog heel jong was en dat was in die tijd nog vrij ongewoon. Mijn moeder hertrouwde en ze vond het vervelend dat mijn stiefvader steeds vragen kreeg. Toen heeft ze mij bij de KNF ingeschreven onder zijn naam: De Wit. Dus zo kent iedereen me in de paardensport. Toen ik trouwde leek me het een goed moment om mijn officiële naam te gaan gebruiken.”

Deel dit bericht