Voor Robert Vos kan Indoor Wierden niet meer stuk

Share
  • 7 november 2015 12:35

door: redactie, 7 november 2015 12:35

WIERDEN | STEGEN.NET

Voor Robert Vos kan Indoor Wierden niet meer stuk. De Wierdenaar gaf vrijdagavond opnieuw les in barragerijden, want na zijn tweede plaats op donderdagavond in het 1.45m met Carat won hij nu de 1.40m Medium Tour finale op VDL Zapatero (v. Chin Chin).

De zege betekende een dubbel Twents succes, want deze KWPN-goedgekeurde hengst werd elf jaar geleden geboren bij voormalig internationaal springruiter Hans Brugman in Hengelo.

Robert Vos met Zapetero VDL

Robert Vos en VDL Zapatero op weg naar de overwinning.
INDOOR WIERDEN | FOTOTRAILER

Terwijl het publiek zich rijendik verdrong om een plekje, kwamen elf deelnemers terug voor de barrage om de Marquette Prijs. Bart van der Maat uit Houten trapte zeer sterk af met zijn uitmunted springende Dalton (v. Vaillant) in 34.94 seconden, maar Robert Vos draaide net iets strakker met de geweldig meewerkende VDL Zapatero en finishte in 34.31. Daarmee stonden de nummers één en twee al snel vast. De Raaltense amazone Dominique Roelofsen reed de hengst Quidaro (v. Quidam de Revel) nog naar een mooie vierde prijs in 36,55 seconden.

Vos succesvol
Met al zes top-6 klasseringen, waaronder twee zeges, mag Robert Vos zich nu al, met nog één springdag te gaan, tot de meest succesvolle ruiters van Indoor Wierden rekenen. ,,Het loopt lekker. Ik hoop dat ik wat uitnodigingen krijg voor internationale concoursen op nog hoger niveau, want ik heb de paarden er nu voor. Zapatero staat sinds juni bij mij op stal en een paar maanden geleden was het net alsof hij de knop omzette. We zijn nu echt een combinatie. Gelukkig hebben we daar de tijd voor gekregen van VDL Stud. Zapatero is ontzettend voorzichtig en daardoor snel gespannen, maar nu hij dressuurmatig fijn voor elkaar is durft hij zijn lichaam boven de hindernis te ontspannen. Dan kun je zulke resultaten neerzetten”, vertelt Robert Vos.

Trots hoort hij dat zijn negenjarig zoontje Thijmen vrijwel op hetzelfde moment met zijn pony de Twente Cup kwalificatie in de klasse L in Lonneker won.

Het vrijdagprogramma ging verder met de sensationele teamwedstrijd, gewonnen door Team Roelofs met Anne-Liza Makkinga op Crystal Clear en Rianne Nalis op Sandy. Daarna volgde de Puissance, de immense krachtmeting over de muur die naar een hoogte steeg van maar liefst 2.25meter. Er hing een jackpot aan vast. Degene die foutloos over 2.25m zou springen, verdiende naast 1.000 euro nog eens 2.500 euro beschikbaar gesteld door René Viscaal, al tientallen jaren recordhouder in Wierden.

Maar liefst drie van de acht deelnemers maakten hier kans op. De Belg Philippe Lienard, zelf sportdirecteur van het prestigieuze concours Jumping Antwerpen, trok zich echter terug toen zijn zelfgefokte merrie Amazing Grace die voor het eerst werd ingezet voor de Puisaance en de 2.25m echt te hoog vond. Het dak ging eraf toen zijn landgenoot Jens Nijs wel vlekkeloos over deze hoogte sprong met Godin.

Amazone met ballen
Daarna was het de beurt aan Puissance-debutante Liza Tiebot uit Olst, die vanaf nu een ‘amazone met ballen’ genoemd mag worden. Want lef heb je nodig om een muur aan te rijden waar paard en ruiter niet overheen kunnen kijken. Haar zelf opgeleide merrie At Last (v. Tampa) prikte de oortjes recht naar voren en zette af. Helaas net niet hoog genoeg en een blok denderde naar beneden, waardoor Tiebot tweede werd achter Jens Nijs.

De emoties gieren na de prijsuitreiking nog door haar lijf. Bibberend, lachend en vol ongeloof kijkt ze er op terug. “Het leek me zo vet om een keer Puissance te rijden dat we ons er vanmiddag pas voor opgaven. Je moet er een paard voor hebben die gek genoeg is om zo’n muur te springen en ik weet dat At Last gek is. Ze heeft een hart van goud en we vertrouwen elkaar voor honderd procent. Zelfs toen we op die 2,25 meter afreden. Dit had ik nooit verwacht. Wat was dat gaaf!”

Er waren meer Nederlandse amazones succesvol op vrijdag. Chantal Regter won de GMB Bioenergie Zutphen Prijs op 1.30m niveau met Bucefalus (v. Calvados). Kirsten Rikkert was winnares van de 1.30m Heutink Prijs met Chaperon (v. Quaprice Z). Verder was er een zege in de 1.20m H&H Stables Prijs voor de Ier Conor Drain met Audi’s Amaja (v. Guidam), waarbij Britt Wiefferink als tweede volgde met Apourti (v. Quinar).