Saskia Siebers menkampioen, Rudolf Pestman uit Eext tweede

  • 27 juni 2016 16:42

door: KNHS, 27 juni 2016 16:42

UDEN | KNHS

Het goud op het Nederlands kampioenschap voor enkelspannen is gewonnen door Saskia Siebers uit Maarheeze met Axel. De wedstrijd was tot het allerlaatste moment spannend. Een foutloze vaardigheidsproef bracht de combinatie voor de tweede keer de nationale titel. Rudolf Pestman uit Eext won het zilver en Wilbrord van den Broek (Nistelrode) pakte brons.
Rudolf Pestman uit Eext werd met Diesel tweede op het NK mennen enkelspan.

Rudolf Pestman uit Eext werd met Diesel tweede op het NK mennen enkelspan.

Bondscoach Ad Aarts roemde de wedstrijd en sprak tijdens de prijsuitreiking nog een woord van dank richting de organisatie. ,,Nadat het geplande NK in Deurne niet doorging hadden we een probleem. De organisatie van de wedstrijd in Uden heeft er voor gezorgd dat we hier een heel goed NK hadden.”

De wedstrijd begon vrijdag met de dressuur in de hoofdring. Wilbord van den Broek reed met Oscar de hoogste score.

De marathon op zaterdag omvatte acht hindernissen, waarvan er zeven op het hoofdterrein lagen. Dat waren zeer technische obstakels. De overwinning in het tweede wedstrijdonderdeel was voor specialiste Jacqueline de Groot (Oostvoorne) met Whisper.

Saskia Siebers eindigde, net als in dressuur, op de tweede plek in de marathon, gevolgd door Wilbrord van den Broek. De rijders gaven weinig op elkaar toe en zo waren de onderlinge verschillen gering. Van den Broek hield de leiding vast, maar Siebers volgde na twee onderdelen op slechts een halve strafpunt.

Vaardigheid
De vaardigheidsproef werd zondag een waardige afsluiter en bracht een spannende ontknoping. Het parcours was moeilijk, kende zeer veel mogelijkheden en de tijd stond scherp. Rudolf Pestman slaagde er als eerste in om foutloos binnen de tijd te rijden. Daarmee was hij zeker van brons.

Vervolgens was het de beurt aan Saskia Siebers. Zij slaagde er eveneens in om zonder fouten over de finish te komen. Laatste starter Wilbrord van den Broek kon zich geen fout permitteren, maar tikte op poort 8 een balletje van de kegel. Daarmee zakte hij naar de tweede positie. Maar, geheel tegen zijn gewoonte in, werd ook de tijd niet gehaald. Seconden tikten weg met als resultaat nog 4,1 strafpunt voor tijd erbij, waarmee Van den Broek uiteindelijk op brons kwam. Een verschil van slechts 0,05 bracht Pestman het zilver.

  • Uitslagen NK enkelspan 2016 Uden:
    1. Saskia Siebers (Maarheeze), Axel, 127,89
    2. Rudolf Pestman (Eext), Diesel, 134,43
    3. Wilbrord van den Broek (Nistelrode), Oscar, 134,48