archief
contact
+31 6 53239630

IJsbrand Chardon grijpt 23e nationale titel

DEURNE
IJsbrand Chardon uit Den Hoorn heeft voor de 23ste keer in zijn carrière het Nederlands Kampioenschap vierspannen op zijn naam geschreven. Chardon had na twee onderdelen een riante voorsprong op zijn concurrenten en wist zijn leidende positie in de marathon moeiteloos vast te houden. Het zilver ging naar Theo Timmerman, het brons werd opgeëist door marathonwinnaar Koos de Ronde.

IJsbrand Chardon was opnieuw de beste met zijn vierspan.

Nadat IJsbrand Chardon op zaterdag in de dressuur en de vaardigheid een enorm gat had geslagen met zijn concurrenten, reed hij behoudend in de marathon die door de warme weersomstandigheden extra zwaar was. ,,Mijn tactiek was om geen fouten te maken. Ik heb geen risico’s genomen en simpel rond gereden. Het zou natuurlijk zonde zijn om mezelf uit de wedstrijd te rijden. Het was een zware marathon, maar ik had er een goed gevoel over en ik ben blij dat ik het kampioenschap heb gewonnen,” aldus Chardon, die zich nu gaat focussen op het indoor Wereldbekerseizoen. Koos de Ronde schreef met snelle tijden in de hindernissen marathon op zijn naam, voor Mark Weusthof en Theo Timmerman.

Het goud bij de tweespannen ging naar de 24-jarige Tom Engbers uit Vasse. Engbers stond aan de leiding van het tussenklassement en wist ook de marathon winnend af te sluiten, nipt voor marathonspecialist Harrie Verstappen, die het zilver omgehangen kreeg. Riny Rutjens klom dankzij de derde plaats in de spannende marathon, waarin de verschillen in de top vier uiterst minimaal waren, naar het brons on het eindklassement.

Voor Engbers is de nationale titel een prachtige afsluiting van een fantastisch seizoen. Tom maakte deel uit van het gouden Nederlandse team op het WK tweespannen in Conty waar hij bovendien individueel brons won. ,,Het was een zware marathon”,  vertelt Engbers. ,,Ik heb er echt voor moeten rijden om Verstappen voor te blijven. Ik heb de marathon gewonnen in de technische hindernissen, dit paste me erg goed.”

Wilbrord van den Broek uit Nistelrode ging na de eerste wedstrijddag aan de leiding in de enkelspanrubriek met een mooie voorsprong op zijn concurrenten. In de marathon moest Van den Broek de overwinning weliswaar overlaten aan Jacqueline de Groot-Apon, maar hij wist door een sterk gereden marathon zijn koppositie probleemloos te behouden. Van den Broek maakte halverwege het seizoen de overstap naar de klasse 4 en het NK in Deurne was pas de derde wedstrijd voor de combinatie Van den Broek en Oscar (v. Inspekteur). Leonne van Gestel legde beslag op het zilver, het brons ging naar Toon Voskens.

Voor het eerst stond er in Deurne ook een officieel Nederlands Kampioenschap voor tandems op het programma. Voorheen streden de deelnemers in deze gemengde rubriek van pony’s en paarden om het Verenigingskampioenschap. Leider in het tussenklassement Geert Bongers moest in de marathon alleen nieuwkomer Sjoerd Lenssen voor laten gaan. Lenssen had echter te veel achterstand na de dressuur en de vaardigheid dat goud niet meer haalbaar was. Lenssen ging tijdens zijn eerste optreden in de klasse 4 naar huis met zilver. Dressuurwinnaar Han Gankema uit Annen sleepte brons in de wacht.
[Stegen.net | KNHS]

Total
0
Shares
0 deel
0 deel
0 deel
0 Tweet
0 deel