Amber Meijer klimt op EK Millstreet naar zevende plaats bij Junioren

Share
  • 1 augustus 2016 11:16

door: redactie, 1 augustus 2016 11:16

Millstreet | KNHS

EK-debutante Amber Meijer uit Muntendam is door twee foutloze finalerondes met KM Carrera zevende geworden op het Europees Kampioenschap voor Junioren in Millstreet. ,,Ik wist dat de finale hoog en technisch zou staan en dacht ‘het wordt wel serieus nu’. Het ging geweldig, mijn paard sprong echt abnormaal.”

Voor de 17-jarige regerend Nederlands kampioene Amber Meijer was dit het eerste Europees kampioenschap. ,,Een EK is wel extra bijzonder, je bent met een team op pad en dat was nieuw voor mij. Ik ben eigenlijk wel een ‘einzelgänger’, maar dit team was echt heel gezellig. We zochten elkaar steeds op en er was totaal geen afgunst. We keken met elkaar naar landgenoten, we aten met elkaar, echt een super ervaring”, aldus een blije Amber.

Amber Meijer met KM Carrera. (archief)

Amber Meijer werd met KM Carrera zevende op het EK Millstreet voor Junioren. (archief)
FOTO: Steven STEGEN

Lars Kuster (Stokkum) kwam ook aan de start in de finale. In het zadel van Kantunaro kreeg Lars slechts een tijdfout in de eerste omloop. Om niet opnieuw een tijdfout te incasseren draaide Lars in de twee manche net iets kort naar de laatste lijn en liep een weigering op en werd 22e. Veronique Morsink (De Lutte) groette af in de eerste ronde nadat Dakina II een aantal springfouten had geïncasseerd. Niels Kersten (Eghel) sloot met Carefull met acht strafpunten zijn kampioenschap af.

Voor België reed Gilles Thomas zeer gedecideerd naar het goud, nadat hij al vanaf de eerste dag op plek 1 had gestaan. Camille Conde Ferreira greep voor Frankrijk het zilver, en Zoe Conter zorgde voor het tweede Belgische succes door derde te worden.

De week van Luc Steeghs
,,Het was een mooi kampioenschap, waar de sport zegevierde”, luidt de samenvatting van bondscoach Luc Steeghs aan het einde van een lange week. ,,Op de bodem was wel iets aan te merken en organisatorisch kon het op een paar punten ook wel wat beter”, zegt Steeghs, doelend op de matig functionerende rekenkamer en het niet tijdig beschikbaar zijn van startlijsten.

Steegs: ,,Maar de sport heeft gezegevierd. Zes kampioenschappen met zes terechte winnaars. En als je dan zoals bij de Young Riders goed kan meekomen, dan is zo’n kampioenschap mooi. Bij de Junioren konden we redelijk meekomen, bij de Children nog wat minder. We hebben van onderuit nog wel wat werk aan de winkel”, concludeert de bondscoach.

Volgens Steeghs bewezen Lisa Nooren en Amber Meijer dat het loont om aanvallend te rijden. ,,Als je je op zo’n laatste dag blijft focussen op het resultaat, dan kun je snel naar boven komen in het klassement. Zeker bij de Young Riders kon je zien dat Lisa net wat ouder is en meer ervaring heeft en door kon schuiven naar het podium, terwijl Sanne door wat spanning de eerste ronde iets gereserveerd reed en daardoor net twee plekken zakte. Als je op een kampioenschap hoog staat ga je vaak wat verdedigend rijden, terwijl je beter de aanval kunt kiezen”, luidt de wijze les van Steeghs.

Handelsnatie
Maar Steeghs signaleert tot slot ook nog wat anders. ,,Nederland is een handelsnatie en je ziet nu op zo’n kampioenschap veel Nederlandse paarden, maar onder buitenlandse ruiters. Er wordt in het buitenland meer geïnvesteerd in paarden voor de jeugd, en die hebben dan de paarden die net even meehelpen als het wat minder lukt.”

  • Uitslag Individuele finale Junioren, EK Millstreet 2016
    1. Gilles Thomas (Bel) – Indiana vh Kapelhof (v.Chatman), 0 str pnt
    2. CamilleConde Ferreira (Fra) – Pirole de la Chatre (v.Flipper d’Elle), 1,00 str pnt
    3. Zoe Conter (Bel) – Zeta di Sabuci (v.Kannan), 1,27 str pnt
    7. Amber Meijer – KM Carrera (v.Clearway), 9,03 str pnt