archief
contact
+31 6 53239630

Spannende ontknoping brengt para dressuurteam zilver

📌 Tokio
📝 KNHS

De Nederlandse para-dressuurploeg heeft de zilveren medaille veroverd bij de Paralympische Spelen in Tokio. Met een minimum verschil van 0.656 procent moest het drietal van bondscoach Joyce van Rooijen-Heutink de Britten, die nog steeds ongeslagen zijn in de landenwedstijd op de Spelen, voor zich dulden.

De favoriete Amerikanen waren op ruime afstand goed voor brons. ,,Dit is zilver met een gouden rand. Ik ben zo enorm blij”, reageert Joyce van Rooijen uitgelaten.

Frank Hosmar is duidelijk blij met zijn proef met Alphaville.
📸 FEI | Liz Gregg

Wat een ongelooflijk spannende landenwedstrijd waarin TeamNL zilver veroverde. Alleen het nog immer op de Paralympische Spelen ongeslagen team van Groot Brittannië wist ook in Tokio van geen wijken te weten. ,,Het was zo close. Het is nog nooit zo close geweest”, vertelt de bondscoach. ,,Dit is een zilveren medaille met een gouden rand. Frank, Rixt en Sanne hebben zo goed gereden. Het zijn ruiters met zulke koele koppen. Sanne zei voordat ze als laatste van ons team de ring in moest: ik pak ze.”

,,Ik ben enorm, enorm blij. Vijf jaar geleden brons en nog nooit wonnen we zilver in de landenwedstrijd op de Paralympische Spelen.” Over drie jaar goud in Parijs? ,,Als het aan mij ligt wel. Dat moet mogelijk zijn. We hebben in Nederland zoveel talent en zoveel goede paarden en ruiters. Ik zie dat wel zitten.”

De Landenwedstrijd van de Para-dressuur werd over twee dagen verreden. Frank Hosmar reed op dag twee als eerste voor TeamNL.
,,Ik heb mijn best gedaan. Ik was heel tevreden met mijn proef”, vertelt Frank Hosmar na zijn teamtest in Grade V. ,,Alphaville was heel goed vandaag. Elke pas van hem was van mij. In de individuele test op donderdag was hij iets minder zeker. Vandaag vertrouwde hij gewoon weer op mij.”

Druk op Sanne Voets

De druk lag bij laatste starter Sanne Voets. Na een fantastische proef kwam er een score van 78.200% op scherm. Dat bleek net niet genoeg om de Britten van het goud af te houden. ,,Het doel was om mijn beste proef ooit te rijden. Dat is gelukt”, klinkt Sanne tevreden. ,,Ik hou er van om de proef op muziek te rijden. Ik ben zo blij. We hebben alle drie gereden zoals we wilden. Geen van ons heeft fouten gemaakt en dat moet ook in dit format waarbij er geen streepresultaat is voor het team. Dat is gewoon heel goed. Het is nog nooit zo spannend geweest als vandaag.”

Sanne Voets en Demantur.
📸 FEI | Liz Gregg

Rixt van der Horst reed haar proef in Grade III voor de landenwedstrijd op zaterdag. ,,Findsley deed het gewoon. Ze was heel vertrouwd in de ring. Ik moest haar zelfs wat tegenhouden. De kleine foutjes die we gisteren hadden, waren er vandaag niet”, liet Rixt na haar proef weten. Maandag kunnen er voor TeamNL nog para-dressuurmedailles bijkomen als Rixt, Frank en Sanne hun finaleproef rijden, de Kür op Muziek.


Uitslag Landenwedstrijd Para-dressuur Tokio
GOUD – Groot BrittanniĂ«, 229.905%
ZILVER – Nederland, 229.249%
Rixt van der Horst (Grou), Findsley N.O.P. (v.Belissimo M), 76.235%
Frank Hosmar (Haarle), Alphaville N.O.P. (v.Sandreo), 74.819%
Sanne Voets (Berghem), Demantur RS2 N.O.P. (v.Vivaldi), 78.200%
BRONS – Verenigde Staten, 224,427%


Total
2
Shares
0 deel
0 deel
2 deel
0 Tweet
0 deel