archief
contact
+31 6 53239630
Sanne Voets Paralympics

Goud voor Sanne Voets bij start Paralympische spelen

📌 Tokio
📝 KNHS | paardensportnoord

De Nederlandse ruiters zijn uitstekend begonnen aan de Paralympische spelen. Op de eerste dag was er goud voor Sanne Voets en brons voor Frank Hosmar, die daarmee toch licht teleurgesteld was. ,,Paarden zijn nu eenmaal geen machines”, aldus de ruiter uit Haarle.

Sanne Voets was de koning te rijk, nadat de 34-jarige amazone uit Berghem goud had behaald met haar paard Demantur. ,,Ik ben dolgelukkig. De lach op mijn gezicht zegt het wel, denk ik”, reageert ze na haar gouden rit in de individuele test in Grade IV.

Voets: ,,Als je op een paard zit als Demantur dan geniet je gewoon, vandaar die lach op mijn gezicht. Hij voelde heel krachtig tijdens de proef maar dan op een zachte manier. Ik probeer niet te veel te denken aan het feit dat ik hier als favoriete ben. Alles op zijn tijd. Maar het gaat er wel over met iedereen die ik spreek om de driedubbel te pakken na het WK en het EK.”

Goed voorbereid

Voets bereidde zich goed voor op Tokio en reed zelfs in een verwarmde binnenmanege om de warme en vochtige omstandigheden in Japan na te bootsen. ,,We hadden niet zo’n warme zomer in Nederland, dus ik heb getraind in een manege waar we de temperatuur op lieten lopen tot 35 graden. Dat onder begeleiding van een dierenarts. Dat heeft heel goed uitgepakt. Demantur had helemaal geen last van de temperatuur hier in Tokio tijdens de proef. Ook het koelen na het rijden vindt hij prima.”

Sanne Voets Paralympics
Sanne Voets behaalde met Demantur goud op de Paralympische spelen.
📸 FEI | Liz Gregg

De vijf juryleden langs de ring, waaronder Jeannette Wolfs bij de letter E, plaatsten Sanne Voets resoluut op de gouden positie met nog zes combinaties te gaan. Maar geen daarvan kwam ook maar in de buurt van de prestatie van de amazone uit Berghem. Met bijna twee procent liet de Nederlandse amazone de Braziliaan Rodolpho Riskalla achter zich. Het verschil met brons was bijna vier procent.

Sanne Voets heeft zich uiteraard geplaatst voor de Kur op Muziek aanstaande maandag. Hierin verdedigt Voets haar titel van vijf jaar geleden. Zondag rijdt ze in Tokio de teamtest voor de Landenwedstrijd.

Wederom brons

Net als vijf jaar geleden was er vanmiddag de bronzen medaille voor ruiter Frank Hosmar en zijn ruin Alphaville N.O.P. In de individuele test in Grade V moest Hosmar net als in Rio de Janeiro Michelle George en Sophie Wells voor zich dulden. Al was de volgorde toen net andersom voor de amazones. ,,Een beetje teleurgesteld ben ik wel”, aldus Hosmar, die op meer had gehoopt.

Sophie Wells, Michele George en Frank Hosmar op het podium bij de Paralympische spelen.

,,Alphaville voelde zo goed aan en ik dacht van tevoren dit wordt mijn beste proef ooit. Maar paarden zijn geen machines. Misschien was hij vandaag niet zo gefocust op mij. Ik ga de video’s van mijn proef kijken om te zien wat er beter kan aanstaande maandag in de kĂĽr. Er zaten wat kleine foutjes in, maar we hebben ook heel veel goede dingen laten zien.”

Het resulteerde in een score van 73.405 procent. Daarmee kwam Hosmar direct achter zijn grote concurrente Michelle George uit België, die ruim 76% had behaald. De Britse Sophie Wells, in Rio nog goed voor goud, behaalde met haar nog jonge in Nederland gefokte paard Don Cara .M precies één procent meer dan Hosmar en pakte daarmee het zilver.

Hoe was het voor Hosmar om een jaar langer te moeten wachten op de Spelen? ,,Vorig jaar was ik er al klaar voor. Dus ik ben blij dat we hier eindelijk kunnen rijden. Alphaville is fit en misschien kan hij nog wel naar Parijs over drie jaar. Maar ik heb ook nog andere paarden en wellicht neem ik die dan mee.”

Zondag rijdt Hosmar de teamtest voor de landenwedstrijd.Maandag is de individuele finale voor alle Grades met de Kur op Muziek. Daarvoor plaatsten zich vandaag in Grades II, IV en V de beste acht van het klassement.

Vrijdag rijden Rixt van der Horst en Maud de Reu in Grade III om respectievelijk 12.31 uur en 14.42 uur Nederlandse tijd hun individuele proef.

Uitslag Grade IV, individuele proef
Goud Sanne Voets (Berghem), Demantur RS2 (v.Vivaldi), 76.585%
Zilver Rodolpho Riskalla (Bra), Don Herico (v.Don Frederioco), 74.659%
Brons Manon Claeys (Bel), San Dior 2 (v.Stedinger), 72.853%

Uitslag Grade V, individuele proef
Goud Michele George (Bel), Best Of 8 (v.Bonifatius), 76.524%
Zilver Sophie Wells (GBR), Don Cara .M (v.Don Jovi), 74.405%
Brons Fank Hosmar (Haarle), Alphaville N.O.P. (v.Sandreo), 73.405%


Total
54
Shares
0 deel
0 deel
54 deel
0 Tweet
0 deel