archief
contact
+31 6 53239630

Goud voor Sanne Voets bij start Paralympische spelen

ūüďĆ TOKIO ‚ÄĒ De Nederlandse rui¬≠ters zijn uit¬≠ste¬≠kend begon¬≠nen aan de Paralympische spe¬≠len. Op de eer¬≠ste dag was er goud voor Sanne Voets en brons voor Frank Hosmar, die daar¬≠mee toch licht teleur¬≠ge¬≠steld was. ‚ÄěPaarden zijn nu een¬≠maal geen machi¬≠nes‚ÄĚ, aldus de rui¬≠ter uit Haarle. 
Sanne Voets Paralympics

ūüďĆ Tokio
ūüďĚ KNHS | paardensportnoord

De Nederlandse rui¬≠ters zijn uit¬≠ste¬≠kend begon¬≠nen aan de Paralympische spe¬≠len. Op de eer¬≠ste dag was er goud voor Sanne Voets en brons voor Frank Hosmar, die daar¬≠mee toch licht teleur¬≠ge¬≠steld was. ‚ÄěPaarden zijn nu een¬≠maal geen machi¬≠nes‚ÄĚ, aldus de rui¬≠ter uit Haarle.

Sanne Voets was de koning te rijk, nadat de 34-jarige ama¬≠zone uit Berghem goud had behaald met haar paard Demantur. ‚ÄěIk ben dol¬≠ge¬≠luk¬≠kig. De lach op mijn gezicht zegt het wel, denk ik‚ÄĚ, rea¬≠geert ze na haar gou¬≠den rit in de indi¬≠vi¬≠du¬≠ele test in Grade IV.

Voets: ‚ÄěAls je op een paard zit als Demantur dan geniet je gewoon, van¬≠daar die lach op mijn gezicht. Hij voelde heel krach¬≠tig tij¬≠dens de proef maar dan op een zachte manier. Ik pro¬≠beer niet te veel te den¬≠ken aan het feit dat ik hier als favo¬≠riete ben. Alles op zijn tijd. Maar het gaat er wel over met ieder¬≠een die ik spreek om de drie¬≠dub¬≠bel te pak¬≠ken na het WK en het EK.‚ÄĚ

Goed voor­be­reid

Voets bereidde zich goed voor op Tokio en reed zelfs in een ver¬≠warmde bin¬≠nen¬≠ma¬≠nege om de warme en voch¬≠tige omstan¬≠dig¬≠he¬≠den in Japan na te boot¬≠sen. ‚ÄěWe had¬≠den niet zo‚Äôn warme zomer in Nederland, dus ik heb getraind in een manege waar we de tem¬≠pe¬≠ra¬≠tuur op lie¬≠ten lopen tot 35 gra¬≠den. Dat onder bege¬≠lei¬≠ding van een die¬≠ren¬≠arts. Dat heeft heel goed uit¬≠ge¬≠pakt. Demantur had hele¬≠maal geen last van de tem¬≠pe¬≠ra¬≠tuur hier in Tokio tij¬≠dens de proef. Ook het koe¬≠len na het rij¬≠den vindt hij prima.‚ÄĚ

Sanne Voets Paralympics
Sanne Voets behaalde met Demantur goud op de Paralympische spelen.
ūüďł FEI | Liz Gregg

De vijf jury­le­den langs de ring, waar­on­der Jeannette Wolfs bij de let­ter E, plaat­sten Sanne Voets reso­luut op de gou­den posi­tie met nog zes com­bi­na­ties te gaan. Maar geen daar­van kwam ook maar in de buurt van de pres­ta­tie van de ama­zone uit Berghem. Met bijna twee pro­cent liet de Nederlandse ama­zone de Braziliaan Rodolpho Riskalla ach­ter zich. Het ver­schil met brons was bijna vier procent.

Sanne Voets heeft zich uiter­aard geplaatst voor de Kur op Muziek aan­staande maan­dag. Hierin ver­de­digt Voets haar titel van vijf jaar gele­den. Zondag rijdt ze in Tokio de team­test voor de Landenwedstrijd.

Wederom brons

Net als vijf jaar gele¬≠den was er van¬≠mid¬≠dag de bron¬≠zen medaille voor rui¬≠ter Frank Hosmar en zijn ruin Alphaville N.O.P. In de indi¬≠vi¬≠du¬≠ele test in Grade V moest Hosmar net als in Rio de Janeiro Michelle George en Sophie Wells voor zich dul¬≠den. Al was de volg¬≠orde toen net andersom voor de ama¬≠zo¬≠nes. ‚ÄěEen beetje teleur¬≠ge¬≠steld ben ik wel‚ÄĚ, aldus Hosmar, die op meer had gehoopt.

Sophie Wells, Michele George en Frank Hosmar op het podium bij de Paralympische spelen.

‚ÄěAlphaville voelde zo goed aan en ik dacht van tevo¬≠ren dit wordt mijn beste proef ooit. Maar paar¬≠den zijn geen machi¬≠nes. Misschien was hij van¬≠daag niet zo gefo¬≠cust op mij. Ik ga de video‚Äôs van mijn proef kij¬≠ken om te zien wat er beter kan aan¬≠staande maan¬≠dag in de k√ľr. Er zaten wat kleine fout¬≠jes in, maar we heb¬≠ben ook heel veel goede din¬≠gen laten zien.‚ÄĚ

Het resul¬≠teerde in een score van 73.405 pro¬≠cent. Daarmee kwam Hosmar direct ach¬≠ter zijn grote con¬≠cur¬≠rente Michelle George uit Belgi√ę, die ruim 76% had behaald. De Britse Sophie Wells, in Rio nog goed voor goud, behaalde met haar nog jonge in Nederland gefokte paard Don Cara .M pre¬≠cies √©√©n pro¬≠cent meer dan Hosmar en pakte daar¬≠mee het zilver.

Hoe was het voor Hosmar om een jaar lan¬≠ger te moe¬≠ten wach¬≠ten op de Spelen? ‚ÄěVorig jaar was ik er al klaar voor. Dus ik ben blij dat we hier ein¬≠de¬≠lijk kun¬≠nen rij¬≠den. Alphaville is fit en mis¬≠schien kan hij nog wel naar Parijs over drie jaar. Maar ik heb ook nog andere paar¬≠den en wel¬≠licht neem ik die dan mee.‚ÄĚ

Zondag rijdt Hosmar de team­test voor de landenwedstrijd.Maandag is de indi­vi­du­ele finale voor alle Grades met de Kur op Muziek. Daarvoor plaat­sten zich van­daag in Grades II, IV en V de beste acht van het klassement.

Vrijdag rij¬≠den Rixt van der Horst en Maud de Reu in Grade III om res¬≠pec¬≠tie¬≠ve¬≠lijk 12.31 uur en 14.42 uur Nederlandse tijd hun indi¬≠vi¬≠du¬≠ele proef.

Uitslag Grade IV, indi­vi­du­ele proef
Goud Sanne Voets (Berghem), Demantur RS2 (v.Vivaldi), 76.585%
Zilver Rodolpho Riskalla (Bra), Don Herico (v.Don Frederioco), 74.659%
Brons Manon Claeys (Bel), San Dior 2 (v.Stedinger), 72.853%

Uitslag Grade V, indi­vi­du­ele proef
Goud Michele George (Bel), Best Of 8 (v.Bonifatius), 76.524%
Zilver Sophie Wells (GBR), Don Cara .M (v.Don Jovi), 74.405%
Brons Fank Hosmar (Haarle), Alphaville N.O.P. (v.Sandreo), 73.405%


gerelateerde berichten
Total
54
Share