Vierde plaats Maud Smedts op WK voor jonge menpaarden

Vierde plaats Maud Smedts op WK voor jonge menpaarden

11 september 2016 19:02 Uit

Door KNHS
 
Leestijd: 2 minuten

MEZŐHEGYES | STEGEN.NET | KNHS

De zevenjarige KWPN-ruin Elijah (v. Rousseau) heeft op het tweede FEI Wereldkampioenschap voor jonge menpaarden in het Hongaarse Mezőhegyes met zijn menster Maud Smedts (Heerlen) net naast het podium gegrepen. De combinatie eindigde door een afgeworpen pechballetje in het laatste onderdeel op de vierde plaats.

Het goud in de rubriek voor 7-jarige menpaarden werd gewonnen door de Zwitser Giacomin Barbüda met de Freiberger ruin Nesqu GB. Smedts was de enige Nederlandse deelneemster aan dit Wereldkampioenschap, dat gehouden werd op de terreinen van de staatsstoeterij in Mezőhegyes, dat bekend staat om de fokkerij van Noniuspaarden en het Mezőhegyes sportpaard. Met 13 deelnemers vormden de 7-jarige menpaarden de grootste groep.

Voortvarend van start
Het WK ging op donderdag van start met de eerste kwalificatiewedstrijd, waarin Smedts met Elijah zeer voortvarend van start ging. Ze liet hem fraai schakelen tussen arbeids-, verzamelde, midden- en uitgestrekte draf. Voor de galop kreeg de combinatie de beste score van de dag.

Toch bleef Smedts nipt op de zevende plaats steken, doordat bij de overgang van de verzamelde draf naar de stap en het aansluitende halthouden en achterwaarts treden het contact tussen hand en mond even weg was, hetgeen door de jury duidelijk werd afgestraft en waardevolle punten kostte bij de dubbel tellende onderdelen stap en africhting.

Voor de herkansingsronde op vrijdag had de veterinair van beroep haar huiswerk goed gemaakt. Ze liet een proef uit het boekje zien, waarvoor de jury een totaalscore van 7,75 over had. Dit betekende de hoogste kwalificatiescore bij de zevenjarigen. Hierna begonnen de deelnemers weer met een schone lei en volgde de dressuurproef op zaterdag, waarin Elijah niet zo ontspannen en energiek was als de dag er voor en het duo op de gedeelde vijfde plaats eindigde.

Koets glijdt weg
In de afsluitende gecombineerde vaardigheids-en marathonproef kreeg Smedts hoge punten van de jury, maar de koets gleed weg op de harde bodem en er rolde een balletje van het laatste kegelpaar waardoor de WK-debutante in het totaalklassement net naast het podium eindigde.

Smedts: ,,Dat was hel jammer, maar het was een unieke ervaring om hier deel te kunnen nemen. Dit was mijn eerste internationale wedstrijd en dit smaakt zeker naar meer! Het was een prachtige wedstrijd en Elijah heeft zich echt goed kunnen laten zien. Het was wel een sprong in het diepe, ik wist van tevoren niet wat ik van de wedstrijd kon verwachten en wat de jury wilde zien. Het was ook zwaarder dan ik dacht.”

Deel dit bericht