Eric van der Vleuten sterk in Helsinki

  • 18 oktober 2009 18:35

door: redactie, 18 oktober 2009 18:35

HELSINKI – Net als vorige week in de Noorse hoofdstad Oslo ging de zege in de wereldbeker kwalificatiewedstrijd nu ook in Helsinki naar de Zwitserse ruiter Daniel Etter met Peu a Peu. Tien combinaties plaatsten zich voor de barrage en ook ditmaal was de Zwitser foutloos en de snelste. De Amerikaanse Lauren Hough legde met Quick Study beslag op de tweede plaats, voor Eric van der Vleuten uit Mierlo met VDL Groep Tomboy. Van der Vleuten was de enige Nederlandse combinatie die zich plaatste voor de eindstrijd van deze kwalificatiewedstrijd en sloot daarmee dit concours, waarin hij ijzersterk acteerde, overtuigend af.

Eerder deze zondag had Van der Vleuten met VDL Groep Owendel een wedstrijd die direct op tijd werd verreden winnend afgesloten en daarin werd Henk van de Pol uit Knegsel met Tennessee W tweede. In de openingswedstrijd van zondag, een finale over hindernissen met een hoogte van 1.45 m., was Van der Vleuten met een vierde plaats met VDL Groep Utascha SFN ook de beste Nederlander. Winnaar in deze rubriek was de Amerikaanse Lauren Hough met Prezioso. Harrie Smolders (Hooge Mierde) legde in deze wedstrijd beslag op de vijfde plaats met Exquis Powerfee.

In Helsinki staat op zaterdagavond als afsluiting nog altijd de puissance op het programma en Henk van de Pol slaagde er met Abeltje in om ook in de vierde barrage foutloos te blijven. Hij was echter niet de enige, want de uit Estland afkomstige Urmas Raag deed hetzelfde met Axel du Beaumont, zodat zij de eerste plaats mochten delen.

In een wedstrijd ‘Finland tegen de rest van de wereld’ delfden de Finnen het onderspit. De eerste plek ging naar de Française Penelope Leprovost met Manon de la Lande, terwijl de tweede plaats werd opgeëist door Henk van de Pol met Tennessee W en nu moest Eric van der Vleuten samen met VDL Groep Owendel genoegen nemen met de derde plek. De plaatsen vier, vijf en zes waren voor Finse combinaties.

De Duitser Ludger Beerbaum won zaterdag met Lavillon de Helsinki Grand Prix, voor de Zwitser Pius Schwizer met BMC Loving Dancer. Deze wedstrijd werd met een winning round verreden, waarvoor de beste tien mochten terugkomen. Op de elfde plek eindigde Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN, die in de eerste wedstrijd over hindernissen met een hoogte van 1.60 m. tegen één springfoutje aanliep.

In de door Etter gewonnen wereldbeker kwalificatiewedstrijd was er de derde plek voor Eric van der Vleuten. Henk van de Pol met Rhodos (13de), Leopold van Asten (Duizel) met VDL Groep Amelie (15de), Harrie Smolders met Exquis Walnut de Muze (18de) en Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met BMC Van Grunsven Simon (20ste) bleven allen door één springfout buiten de barrage. Daniel Etter gaat na twee wedstrijden aan de leiding in het klassement van de wereldbeker, voor de Duitser Marco Kutscher en de Fransman Patrice Delaveau, terwijl Eric van der Vleuten de vierde plaats inneemt. Leopold van Asten staat voorlopig negende.

Stegen.net | KNHS