Bondscoach Wim Ernes (58) overleden

Bondscoach Wim Ernes (58) overleden

1 november 2016 17:26 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

Schimmert | STEGEN.NET | KNHS

Wim Ernes is op 58-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de KNHS dinsdag bekend gemaakt. ,,Met het overlijden van Wim verliest de hippische wereld een geweldig mens en bijzonder paardenman”, aldus de sportbond.
Wim Ernes

Wim Ernes

Wim Ernes was paardenman in hart en nieren en bij het publiek vooral bekend in zijn rol van KNHS bondscoach, internationaal jurylid en voorzitter van de KWPN Hengstenkeuringscommissie dressuur. Tot het laatst was Ernes waar mogelijk betrokken bij de paardensport.

Eerder deze week ontving hij, als icoon van de Nederlandse paardensport, nog de gouden KNHS-speld als blijk van waardering voor zijn enorme verdiensten voor de totale Nederlandse paardensport. Het KWPN bedankte Ernes afgelopen februari tijdens de KWPN Hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch met de gouden KWPN-speld voor zijn bevlogen inzet voor het stamboek.

De begeesterde inzet van Ernes om de rijkunst en het juryschap van velen te vergroten, was ongeëvenaard. In de jaren ’90 van de vorige eeuw was hij al een periode succesvol bondscoach, een rol die hij in 2013 weer vol overgave had opgepakt. De laatste jaren is hij vooral in de rol als bondscoach in beeld geweest, zowel bij de KNHS als bij NOC*NSF, waar hij dit jaar nog zijn Mastercoach traject afrondde.

Technisch Directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks: ,,Met Wim Ernes verliest de Nederlandse topsport een bijzondere coach met persoonlijke stijl. Hij was open en geloofde in de kracht van samen delen.”

Onschatbare waarde
Zijn betekenis voor de ontwikkeling van de opleiding en bijscholing van zowel KNHS- als FEI-juryleden is van onschatbare waarde. Daarnaast maakte Ernes vele jaren deel uit van diverse keuringscommissies van het KWPN, waarmee hij een voorname rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse fokkerij van toppaarden.

In november 2015 nam hij na acht jaar afscheid van de hengstenkeuringscommissie dressuur, waarvan hij de laatste drie jaar voorzitter was. Onder zijn leiding werden vijf dressuurhengsten erkend en 93 goedgekeurd, waaronder de hengsten Apache en Arlando, die later hun kwaliteiten bewezen en werden opgenomen in het Olympisch kader.

,,Wim bezat het vermogen mensen te verbinden, te laten samenwerken en een ambiance te creëren waarin een ieder zich thuis voelt”, aldus technisch directeur KNHS Maarten van der Heijden.
In zijn rol als jurylid waren de Olympische Spelen van Londen 2012 een hoogtepunt. Als bondscoach waren het olympisch teamzilver van Atlanta in 1996 en het Europees goud in Aken in 2015 historische successen.