archief
contact
+31 6 53239630

Uitspraak Europees Hof: geen BTW op gewonnen prijzengeld

ERMELO – Over gewonnen prijzengeld op concoursen hoeft vaak geen BTW te worden afgedragen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, zo meldt de sectorraad paarden.

Ermelo | STEGEN.NET | SRP

Over gewonnen prijzengeld op concoursen hoeft vaak geen BTW te worden afgedragen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, zo meldt de sectorraad paarden.

Het Hof deed onlangs uitspraak in een zaak rond een Tsjechische trainster van renpaarden. Daaruit blijkt dat, anders dan vaak gedacht, prijzengeld vrij is van BTW.

Het prijzengeld is vrij van BTW indien het prijzengeld afhankelijk is van de uitslag en de classificatie van de deelnemer. Dus het moet vooraf onzeker zijn en bepaald worden door de classificatie. Garandeert de concoursorganisatie bij voorbaat en onafhankelijk van de classificatie al een vergoeding (vaak “startgeld” genoemd), dan is die vergoeding wel onderworpen aan de btw.

Keerzijde hiervan kan wel zijn dat niet alle btw op kosten/investeringen meer aftrekbaar is. Maar dat zal volgens het arrest Europese Hof niet vaak het geval zijn.

Voor veel wedstrijdstallen zal dit een aanzienlijke belastingbesparing kunnen betekenen, zo verwacht de sectorraad paarden. De organisatie zal dit arrest ook bij de belastingdienst onder de aandacht brengen. ,,En voor zover nodig aandringen op voor de praktijk nuttige richtlijnen zodat niet iedere paardenhouder opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.”

Total
2
Shares
0 deel
0 deel
2 deel
0 Tweet
0 deel