Limburgse zussen Mascha en Saskia van Es domineren KNHS-kampioenschap

Limburgse zussen Mascha en Saskia van Es domineren KNHS-kampioenschap

11 maart 2018 10:48 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

blokjeErmelo | STEGEN.NET | KNHS
Het KNHS-kampioenschap dressuur in de klassen L1, L2 en M1 werd een feestje voor de zussen Mascha en Saskia van Es. De Limburgse amazones pakten allebei een titel. Mascha won het M1 en Saskia het L2. Ellen van Arendonk werd kampioen L1-dressuur.

Op de Hippiade vorig jaar september reed Mascha van Es haar merrie Hapadoeska PB naar de titel in de klasse L2. Zaterdag voegde ze daar de indoortitel in het M1 aan toe met een score van 71,33 procent.

Mascha van Es werd met Hupadoeska PB (v.Dancer) KNHS-kampioen in het M1.

Mascha van Es werd met Hupadoeska PB (v.Dancer) KNHS-kampioen in het M1.
Ingrid Truijens

De amazone uit Zuid-Limburg was daarmee 0,11 procent beter dan nummer twee Lars op ’t Hoog met Handretti. ,,De druk was hoog”, vertelt Mascha refererend aan de L2 titel. ,,Die druk leg ik mezelf ook wel op. Normaal ben ik nooit nerveus, maar toen ik aan het losrijden was dacht ik ‘als dat maar goed gaat’. Het was niet mijn beste proef, maar het was goed genoeg voor titel. Hupadoeska PB heeft me vandaag super geholpen.”

Beste Noordelijke amazone in het M1 was Judith Werkman van de Börkerruiters. De amazone uit Eursinge werd met Hollywood (v. Jazz) mooi als vijfde.

Familiefeest
Saskia van Es maakte er een familiefeest van. Een paar uur nadat haar zus Mascha gehuldigd werd als M1-kampioene kreeg Saskia de gouden medaille omgehangen als winnares van de klasse L2 met de vijfjarige Fürstenball-nakomeling Italo. ,,We rijden eerst bijna drie uur naar huis met de trailer, zetten de paarden op stal en dan gaan we misschien wel een feestje vieren”, lacht Saskia.

Judith Werkman werd met Hollywood vijfde in het M1.

Judith Werkman werd met Hollywood vijfde in het M1.
Ingrid Truijens

De Limburgse heeft een patent op KNHS-titels. ,,Dit is mijn achtste en met vier verschillende paarden. Daar ben ik wel heel trots op dat ik het steeds met nieuwe paarden doe. Ik heb ik oktober mijn eerste wedstrijd gereden met Italo en hij heeft eigenlijk alles gewonnen. Beter kon het seizoen niet verlopen. Vandaag liep hij niet eens zijn allerbeste proef. Hij is super getalenteerd en heel elastisch. Hij is van eigenaren die voorlopig niet willen verkopen, dus we gaan kijken hoe ver we gaan komen.”

Drie amazones met vijfjarige dressuurtalenten bezetten het podium. Het zilver was voor Anouk Ivits en Iris. De proef werd beloond met 68,72%. Paulien Kouwenhoven reed de imponerende Bordeux-zoon Intenz naar de derde plaats. Astrid Reinders was de beste Noordelijke deelnemer. De amazone uit Hoogeveen werd zevende met Ivy.

In de klasse L1 ging Patrieck van Hoek lange tijd aan de leiding met de vijfjarige Izack. Uiteindelijk moest de ruiter uit Elburg twee amazones voor zich dulden. Ellen van Arendonk won de titel met de zwarte Desperado-zoon Incredible. Anouk Neefs, als een na laatste aan start, veroverde het zilver met Guess en keerde daarmee tevreden huiswaarts naar Helden. Marijke Bijker uit Marum werd met Mats van de Haarsterweide vierde. En groot was de blijdschap bij Lisa Paping uit Klijndijk, die met Hotmail de zevende plaats in de wacht sleepte.

 • Uitslag KNHS Indoorkampioenschap M1 paarden
  1. Mascha van Es – Hupadoeska PB (v.Dancer), RV Personality, Heerlen, 71,33%
  2. Lars op ’t Hoog – Handretti (v.Andretti), PPH Horstdravers, Haghorst, 71,22%
  3. Esmee van Gijtenbeek – Hot Chocolate (v.Apache), RZN, Hoevelaken, 70,11%
 • Uitslag KNHS Indoorkampioenschap L2 paarden
  1. Saskia van Es – Italo (v.Fürstenball), RV Personality, 72,56%
  2. Anouk Ivits – Iris (v.Lord Leatherdale), Heideruiters, 68,72%
  3. Paulien Kouwenhoven – Intenz (v.Bordeaux), Westland, 68,33%
 • Uitslag KNHS Indoorkampioenschap L1 paarden
  1. Ellen van Arendonk – Incredible (v.Desperado), Flevoruiters, 71,72%
  2. Anouk Neefs – Guess (v.Jazz), Cavalier, 69,11%
  3. Patrieck van Hoek – Izack (v.Blue Hors Zack), Noord Veluwe, 68,94%