Ponyruiters Enola Mulder, Gerrit Veenstra en Saskia Brinkman grijpen KNHS-titels

Share
 • 19 maart 2017 16:05

door: redactie, 19 maart 2017 16:05

Ermelo | STEGEN.NET | KNHS

Enola Mulder (ZZ-DE), Gerrit Veenstra (Z-DE) en Saskia Brinkman (Z-C) eisten zaterdag de zwaarste titels op tijdens het KNHS-kampioenschap springen voor pony’s. In totaal werden er op deze laatste dag van een hele reeks kampioenschappen twaalf kampioenen gehuldigd.

In de ZZ categorie DE eiste Enola Mulder uit Enschede de titel op met Granouche. ,,Ik ben nu heel blij. Vorig jaar op de Hippiade lukte het net niet. Daar baalde ik enorm van. Nu is het gewoon top. Dit is alles wat ik nog wilde en nu is het goed.”

Saskia Brinkman uit Staphorst werd met Hentel kampioen in de klasse Z cat. C.

Saskia Brinkman uit Staphorst werd met Hentel kampioen in de klasse Z cat. C.
FOTO: Ponyclub VVV Rouveen

De 16-jarige Enola Mulder won op Granouche als outsider met een sterk gereden wedstrijd en fantastische barrage het kampioenschap in de koningsklasse en liet internationals Elize van der Mheen en Pam Nieuwenhuis achter zich.

Kampioen met pony van Marktplaats
In de klasse Z DE was de titel voor aanstormend talent Gerrit Veenstra. De ruiter uit Drachtstercompagnie was met Funky niet te kloppen. ,,Funky is zeven jaar”, vertelt Gerrit over zijn pony. ,,Ze is paard gefokt, een jonge Calvino Z. Ik heb haar zelf opgeleid. Ik rijd haar nu twee jaar. Daarvoor kende ze nog niets. Ze kwam groen uit de wei. Ze stond tien minuten op Marktplaats en toen heb ik haar zelf ongezien gekocht.”

Na acht foutloze combinaties in de eerste manche wisten maar drie de barrage te bereiken van de klasse Z, DE. Daarin maakte Jany Karremans met Lasio twee springfouten en werd Britt ter Harmsel verrast door twee weigeringen van haar pony. Daarmee lag de weg open voor Gerrit Veenstra – in 2015 al kampioen met Quick Star – en zijn vos Funky. Gerrit nam het sportief op en trakteerde het enthousiaste publiek op een scherp gereden foutloze barrage. Zijn cap ging na de finishlijn fanatiek en blij de lucht in.

‘Winnaarspony’
,,Funky, ze heette eerste Calvina, is altijd al een winnaarspony Als je de resultaten nakijkt, is haar slechtste resultaat denk ik een balkje. Ze loopt bijna altijd nul. Ze is op dit moment wel mijn beste pony. Quick Star was ook goed met een hele grote galop, maar ik denk dat Funky nog meer in zich heeft. Ze heeft al internationaal lichte tour gestart. Ik heb vorig jaar onze eerste internationale proef in Valkenswaard gewonnen. Het is nog niet zeker, maar dit gaat misschien mijn laatste jaar bij de pony’s worden. Nu ga ik ZZ met haar starten en ga proberen om internationaal in de zware tour te rijden. Ik denk dat ze er alles voor in zich heeft.”

Weer titel Saskia Brinkman
Vorig jaar veroverden Saskia Brinkman uit Staphorst en haar Hentel de titel in het springen klasse M, categorie C. Nu was de combinatie de beste in de barrage van de klasse Z, categorie C. Kimberly van der Sanden eindigde met Yellow Surprise als tweede, Hilde Veenstra en Kentucky werden derde.

Saskia: ,,Hentel sprong gewoon heel goed vandaag. Ik wilde een foutloze rit rijden en een beetje op de tijd letten. De amazone uit Staphorst krijgt les van Jessica Dozeman en Wim Pomp. ,,Mijn vader helpt me thuis ook. Mijn pony is nu 9 jaar oud. Ik rijd hem 2,5 jaar. Thuis heb ik al een D-pony om verder mee te gaan. Daar rijdt mijn zus ook op.”

De titel in de M grote maat ging naar Saskia’s clubgenote bij de ponyclub VVV Eline Slager. Zij werd kampioen met haar topper Tomboy. ,,We zijn samen heel ervaren”, aldus de winnares uit Staphorst. ,,Tomboy is een toppony. We hebben al zo veel gewonnen samen.” Hoewel Tomboy al 18 jaar is en misschien wel de kleinste in de barrage, was hij bijna vijf seconden sneller dan de rest.

,,Of dit onze laatste wedstijd was, weet ik niet”, aldus kampioene Eline Slager. ,,Maar ik weet wel dat Tomboy bij ons blijft. Hij is nu 18 jaar en door ons zelf opgeleid. Eerst heeft mijn broer hem gereden en was er twee keer kampioen mee in het L en het M. In 2014 was ik met Tomby rijstijlkampioen in de klasse B.”

Eline (14 jaar) reed met Tomboy een razendsnelle barrage. ,,Het was nu of nooit”, legt ze uit. ,,Ik heb al zo veel met hem gewonnen. Dit is natuurlijk extra mooi.” De dag begon voor Slager al goed met de zevende plaats in de klasse L, DE met haar pony Grey Dior.

Een mooie tweede plaats was er voor Simon Redder uit Staphorst in de klasse L cat. AB met zijn pony Black Magic. Dion Koopmans uit Elim werd reservekampioen in de klasse B grote maat met Billy Jean. In de B kleine maat eiste Sanne de Haan uit Rouveen met Stardust de titel op.

 • KNHS Indoorkampioenschap springen ZZ, cat. DE
  1. Enola Mulder (Enschede), Granouche (v.onb), 0 – 0, 36.59 sec
  2. Elize van de Mheen (Hoevelaken), Gregory (v.onb), 0 – 0, 41.18 sec
  3. Pam Nieuwenhuis (Groessen), Seraja (v.Kantje’s Ronaldo), 0 – 4, 39.31 sec
 • KNHS Indoorkampioenschap springen Z, cat. DE
  1. Gerrit Veenstra (Drachterstercompagnie), Funky (v.Calvino), 0 – 0, 40.39 sec
  2. Jany Karremans (Oud Gastel), Lasio (v.Nalet), 0 – 8, 43.83 sec
  3. Britt ter Harmsel (Enter), Enterbrook’s Fury (v.Sulaatik’s Fireball), 0 – uitsl
 • KNHS Indoorkampioenschap springen Z, cat. C
  1. Saskia Brinkman (Staphorst), Hentel (v. Dexter Leam Pondi), 0 – 0, 31.47 sec
  2. Kimberly van der Sanden (Oijen), Yellow Surprise (v.onb), 0 – 0, 34.66 sec
  3. Hilde Veenstra (Drachtstercompagnie), Kentucky (v.onb), 0 – 4, 32.50 sec
 • KNHS Indoorkampioenschap springen M, cat. DE
  1. Eline Slager (Staphorst), Tomboy (v.onb). 0 – 0, 31.75 sec
  2. Lars Wigger (Beuningen, Ov), Faith (v.Breitling), 0 – 0, 36.41 sec
  3. Dahné Starink (Bruchten), Cyenda OMHG (v.Vincenzo), 0 – 0, 38.53 sec
 • KNHS Indoorkampioenschap springen M, cat. C
  1. Sophie van Tol (Waddinxveen) Storm (v.De Mensinghe’s Rinaldo), 0 – 0, 33.44 sec
  2. Puck Buijnsters (Oisterwijk), Tapas (v.onb), 0 – 0, 35.50 sec
  3. Jonne de Haan (Heiloo), Bentley (v.onb), 0 – 0, 35.96 sec