Nederlandse dressuurploeg wint vernieuwde landenwedstrijd op CHIO Rotterdam

Share
 • 24 juni 2018 12:51

door: KNHS, 24 juni 2018 12:51

Rotterdam | KNHS
De Nederlandse dressuurruiters hebben bij het CHIO Rotterdam de FEI Nations Cup gewonnen. De equipe van bondscoach Rien van der Schaft ging donderdag al goed van start door direct in de Grand Prix de koppositie te pakken. In het sfeervolle Kralingse Bos werd die lijn zaterdagavond doorgezet. Edward Gal was met Glock’s Zonik N.O.P. de uitblinker bij oranje.

Hans Peter Minderhoud, Emmelie Scholtens, Madelein Witte-Vrees, Edward Gal en bondscoach Rien van der Schaft op het podium bij het CHIO Rotterdam.

Hans Peter Minderhoud, Emmelie Scholtens, Madelein Witte-Vrees, Edward Gal en bondscoach Rien van der Schaft op het podium bij het CHIO Rotterdam.
FEI | Arnd Bronkhorst

Bondscoach Rien van der Schaft is de gevierde bondscoach vanavond in Rotterdam. ,,Edward had zoveel hoogtepunten in zijn proef. Dat vind ik fantastisch en ik zou bijna zeggen: dat is zijn handelsmerk. Hans Peter ging ook heel goed, Die mannen laten zien dat ze alles er uit halen wat er in zit op het moment dat het moet gebeuren. Dan knallen ze er voor. Daar word je als bondscoach blij van. Het geeft mij een heel goed gevoel als je ruiters in de ring iets extra’s geven zoals vanavond. Credits voor alle vier de ruiters. Behalve Apache, die ook zeker nog niet oud is, zijn het allemaal echt nog jonge paarden, dat belooft veel voor de toekomst.”

Ook over het format van de Nations Cup is Van der Schaft enthousiast. ,,Dit concept van de Nations Cup is goed voor de dressuursport. Je wint niet meer met een goede combinatie die boven de 80% scoort, maar je hebt het hele team nodig. De wedstrijd blijft zo spannend tot het allerlaatste moment.”

CHIO Rotterdam 2018. Edward Gal in actie met GLOCK's Zonik.

Edward Gal in actie met GLOCK’s Zonik.
FEI | Arnd Bronkhorst

Het klassement van de FEI Nations Cup werd opgemaakt aan de hand van plaatsingspunten. In de Grand Prix telden de beste drie resultaten per land en ook vanavond in de Grand Prix Special en kür waren het de beste drie resultaten die telden voor de eindstand. Na kort rekenwerk won Nederland met een puntverschil van het Zweedse team.

‘Goed gevoel’
Edward Gal won met zijn beeldschone Glock’s Zonik N.O.P. donderdag al de Grand Prix en herhaalde dat kunstje in de kür. ,,Zonik gaf een heel goed gevoel, op het voorterrein reageerde hij heel erg op de merrie van Patrick Kittel en in de piste vond hij het best spannend, maar hij bleef super gaan. Ik was blij dat we in dit stadion mochten rijden nu, want hij moet er ook aan wennen als er zo een atmosfeer is. We hadden in de pirouette nog een dure fout, maar ik ben zeer tevreden. Er zaten echt hele goede stukken in”, vertelt Gal die uiteindelijk een score kreeg van 80.075%.

Met deze overwinning sluit Gal een top week CHIO Rotterdam af. Hij won alle vier de proeven waarin hij aan de start verscheen, twee met Glock’s Zonik N.O.P. en twee met Glock’s Voice.

Hans Peter Minderhoud reed met het mes tussen de tanden zijn Grand Prix Special met Glock’s Dream Boy en met resultaat, want zijn proef klonk als een klok. ,,Het is mijn beste proef tot nu toe met dit paard. Dream Boy kijkt ook niet in deze entourage en hij zeurt nooit, maar doet gewoon zijn ding. Ik ben er heel blij mee”, laat hij direct na afloop weten.

[perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”#e74c3c” class=”” size=”22″]Emmelie Scholtens: ik kan alleen maar trots zijn op Apache[/perfectpullquote]

Emmelie Scholtens reed haar zeer elegante hengst Apache naar de vierde plaats in de Grand Prix Special en was daar blij mee. ,,Het was voor mij de allereerste keer dat ik hier in de grote arena reed. Ik vergat een stukje passage en daar baal ik van, maar ik ben erg blij met Apache en kan alleen maar trots zijn.”

Een bericht gedeeld door Jan Kok (@jan_h_kok) op

Madeleine Witte-Vrees reed met Cennin al niet de Grand Prix die ze in gedachte had, en ook over de kür was ze niet tevreden. ,,Er zaten te veel fouten in. Voor ons was dit niet goed, we hebben al boven de 80% gescoord, dan is deze score gewoon niet goed”, laat de amazone weten.

Muzikale toelichting
Voor volle tribunes viel er vanavond in Rotterdam te genieten van mooie sport. Na afloop van alle proeven gaf Laurens van Lieren commentaar op de verrichtingen en bij de kür werd hij bijgestaan door bariton Ernst Daniel Smid die zijn visie gaf over het muzikale deel. Dat leverde voor de minder muzikaal onderlegde toeschouwer zeker nieuwe inzichten op.
 • Uitslag FEI Nations Cup CHIO Rotterdam 2018
  1. Nederland, 20
  2. Zweden, 21
  3. Verenigde Staten, 30
 • Uitslag Grand Prix Kur CDI5*
  1. Edward Gal (Oosterbeek) – Glock’s Zonik N.O.P., 80.075%
  2. Patrik Kittel (Zwe) – Well Done de la Roche CHF, 77.500%
  3. Steffen Peters (USA) – Rosamunde, 77.135%
  6. Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) – Cennin, 74.915%
 • Uitslag Grand Prix Special
  1. Therese Nilshagen (Zwe) – Dante Weltino, 74.149%
  2. Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) – Glocks’s Dream Boy, 73.830%
  3. Juliette Ramel (Zwe) – Buriel K.H., 73.596%
  4. Emmelie Scholtens (Gorinchem) – Apache, 72.298%