Debutant Marten Luiten pakt brons bij NK-dressuur Junioren

Debutant Marten Luiten pakt brons bij NK-dressuur Junioren

29 juli 2018 10:38 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

blokjeErmelo | Stegen.net | Knhs
Marten Luiten is zaterdag knap derde geworden bij het NK-dressuur voor Junioren. De 16-jarige ruiter uit Winschoten debuteerde en zag zijn optreden met Fynona gelijk beloond met brons. Daphne van Peperstraten won de titel, het zilver was voor Thalia Rockx.

Marten Luiten en moeder Hilda Luiten tijdens het Gronings kampioenschap.
Steven Stegen

Marten Luiten kende een hele succesvolle tijd bij de pony’s met meerdere KNHS-titels. Dit jaar debuteerde de 16-jarige ruiter bij de Junioren, met als resultaat een prachtige bronzen medaille op het NK in Ermelo. ,,Super. Ik ben er heel blij mee. Ik had dit echt niet verwacht. Ik zit nog niet in een kader. Ik heb een A-kader score gehaald in Frankrijk en hier op het NK in de Landenproef reed ik ook een A-kaderscore. Ik stond daarmee derde en ik dacht als ik dat kan vasthouden in de Kür zou dat heel mooi zijn. En dat is gelukt. Mijn merrie Fynona is altijd scherp”, aldus een blije Luiten.

Daphne van Peperstraten prolongeerde met Greenpoint’s Cupido haar junioren-titel. Net als de nummer twee, Thalia Rockx, reed Daphne haar laatste wedstrijd bij de Junioren. Dat Daphne van Peperstraten de gouden medaille omgehangen zou krijgen was geen verrassing. Twee weken nadat ze drie keer goud won op het EK en in een jaar waarin ze alles won wat ze kon winnen, bekroonde de amazone met Greenpoint’s Cupido haar juniorenperiode met het zoveelste goud.

Van Peperstraten: ,,Het is een beetje onwerkelijk. Ik verloor in de proef net wat controle. Mijn trainster Coby van Baalen zei net nog: als je met je niet allerbeste proef kunt winnen, dan ben je pas echt de beste. Greenpoint’s Cupido heeft overal zo goed gelopen. Drie keer goud op het EK en nu dit er achter aan. Daar kan ik alleen maar heel trots op zijn”, vertelt Daphne, die nu overstapt naar de Young Riders.

Lichte Tour
Met twee klinkende proeven heeft Kirsten Brouwer het KNHS Kampioenschap Lichte Tour op haar naam geschreven. Onder de avondzon in Ermelo reed Brouwer de fraaie Sultan des Paluds naar een score van 76.975% in de kür.

Het kampioenschap in de Lichte Tour is verreden over twee proeven. Vrijdag 27 juli werd in alle vroegte de Prix St George verreden, zaterdagavond stond de kür op het programma. Achter kampioen Kirsten Brouwer wisselden Patrick van der Meer met President’s First Apple (v.Vivaldi) en Danielle Heijkoop met Daula (v. Gribaldi) stuivertje. Heijkoop werd tweede in de eerste proef en derde in de kür. Patrick van der Meer deed dat precies omgekeerd en ging uiteindelijk met zilver naar huis.

ZZ-zwaar
Kirsten Beckers is de eerste amazone die tijdens het NK Dressuur Gelderland een gouden medaille omgehangen kreeg. Beckers won de KNHS titel in de klasse ZZ-zwaar met de negenjarige Easy Quo. Beckers won de titel met behoorlijke overmacht, in beide verreden proeven wist ze te winnen. Het zilver ging naar Lotje Schoots met Grace of Rose (v.Jazz), brons naar Floor van Kempen en Geronimo (v.Bordeaux).

Kampioene Kirsten Beckers komt breed lachend van haar kampioenspaard af. ,,Ik rijd hem in principe maar drie of vier keer per week, de andere dagen wordt hij gereden door zijn eigenaresse Sanne Scheepers. Zij wil heel graag ook nog met het paard werken en plezier van hem hebben, ze wil alleen echt geen wedstrijden rijden.”

 • Uitslag KNHS Kampioenschap ZZ-Zwaar 2018
  GOUD Kirsten Beckers (Hooge Mierde) – Easy Quo (v.Status Quo), 146.633
  ZILVER Lotje Schoots (Abcoude) – Grace of Rose (v.Jazz), 142.977
  BRONS Floor van Kempen (Nijmegen) – Geronimo (v.Bordeaux), 138.765
 • Uitslag NK Junioren 2018
  GOUD Daphne van Peperstraten (Oude Tonge), Greenpoint’s Cupido (v.Johnson), 155,687
  ZILVER Thalia Rockx (Essen), Gerda Nova de la Fazenda (v.Romanov), 150,983
  BRONS Marten Luiten (Winschoten), Fynona (v.Ampère), 144,666
 • Uitslag KNHS Kampioenschap Lichte Tour 2018
  GOUD Kirsten Brouwer (Gameren) – Sultan des Paluds (v.Soliman de Hus), 153,299
  ZILVER Patrick Van der Meer (Naaldwijk) – President’s First Apple (v.Vivaldi),148,947
  BRONS Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) – Daula (v.Gribaldi),147,749