Nederlands dressuurteam pakt zilver op EK U25 Exloo

 • 15 augustus 2018 21:15

door: Steven Stegen, 15 augustus 2018 21:15

blokjeExloo | Stegen.net
Ze gingen voor goud, maar het werd opnieuw zilver, net als bij de twee vorige EK’s dressuur U25. Dat was de uitkomst van de landenwedstrijd die woensdag bij het Hippisch Centrum Exloo werd verreden.

Debutante Carlijn Huberts startte als eerste voor Oranje. Ze reed zeker een knappe proef met Watoeshi, maar er zaten ook storingen in en het lukte Huberts ook niet altijd om haar paard mooi bovenin te houden. De score van 63,471% was niettemin wat aan de magere kant.

Denise Nekeman zette met de hengst Boston STH het beste Nederlandse resultaat neer in de landenwedstrijd.

Denise Nekeman zette met de hengst Boston STH het beste Nederlandse resultaat neer in de landenwedstrijd. Ze werd individueel zesde.
Steven Stegen

Maxime van der Vlist, de andere debutante bij de U25, zette vervolgens een mooi resultaat neer. Zij kreeg voor haar proef met Bailey (v. Negro) 68,265%. Bondscoach Alex van Silfhout: ,,Bailey stond er goed aan en Maxime liet een verzorgde proef met veel controle zien. In de tweede pirouette sprong hij achter om en dat kon Maxime niet meer corrigeren. Dat zijn onvoldoendes die ook nog dubbel tellen. Zoiets kost teveel punten op een kampioenschap.”

Als derde voor Nederland verscheen Denise Nekeman in de baan. Ze had haar hengst Boston STH (v. Johnson) er goed scherp aan staan en reed voor wat ze waard was. De amazone uit Hasselt stond met haar score van 72,676% geruime tijd aan kop, maar uiteindelijk zakte de in Groningen studerende Nekeman toch nog terug naar de zesde plaats. Van Silfhout: ,,Denise reed een sterke proef met een heel goed draf- en galopgedeelte. De piaffe was ook heel goed, maar de passage had zo nu en dan wat hakkels. Dat kostte net wat veel punten.”

Vierde starter Jeanine Nieuwenhuis kwam met haar TC Athene tot een score van 71,824%, waarbij de juryleden opvallend verschillend aankeken tegen de proef van de Zeeuwse combinatie. De waarderingen liepen uiteen van 69,118% tot 73,824%. ,,TC Athene gaat altijd met veel afdruk, zo ook in de passage. In de eerste piaffe kwam hij niet genoeg op de plaats en ontstond er een communicatiefoutje. Dat leverde samen met een paar schoonheidsfoutjes lage cijfers op. Een sterke rit, maar we weten dat het beter kan”, blikte de bondscoach terug.

Goud voor Duitsland
Met een totaal van 219,706 behaalde de Duitse equipe de gouden medaille in de landenwedstrijd. Zowel Jill-Marielle Becks (met Damon’s Satelite) als Lisa-Maria Klösinger (FBW Daktari) reden boven de 74 procent. Nederland pakte zilver met 212,765% en het brons was voor de ploeg van Groot-Brittannië met 212,118.

 • Uitslag Landenwedstrijd EK U25 Exloo 2018
  1. Duitsland 219.706
  2. Nederland 212.765
  – Carlijn Huberts (Beers) – Watoeshi, 63.471%
  – Denise Nekeman (Hasselt) – Boston STH, 72.676%
  – Jeanine Nieuwenhuis (Serooskerke) – TC Athene, 71.824%
  – Maxime van der Vlist (Baarle-Nassau) – Bailey, 68.265%
  3. Groot Brittannië 212.118