EK dressuur Riesen­beck: goud voor Groot-Brit­tannië, Neder­land opnieuw vijfde

Share
  • 7 september 2023 18:19

door: redactie, 7 september 2023 18:19
Riesenbeck
stegen.net

Het Nederlandse dressurteam is op het EK in Riesenbeck vijfde geworden in de landenwedstrijd. Het goud ging naar Groot-Brittannië, een equipe die met vier KWPN’ers in de baan kwam. Duitsland pakte zilver, Denemarken brons.

Nederland, met debutante Devenda Dijkstra, Marlies van Baalen, Thamar Zweistra en Emmelie Scholtens, eindigde dus als vijfde, een positie die teamNL ook al na de eerste dag innam, zijn het toen gezamenlijk. De vijfde plek was dezelfde uitkomst als bij het vorige EK in Hagen. Dijkstra leverde het weg te strepen resultaat voor Nederland, maar de EK debutante reed wel een persoonlijk record met Hero.

Emmelie Scholtens leverde voor Oranje de beste presatatie. Zij kwam met Indian Rock tot een score van 74,457%. Dat is goed voor de 13e plaats in de individuele rangschikking. Thamar Zweistra behaalde met Hexagon’s Ich Weiss 72,562%, goed voor plaats 20. Marlies van Baalen en Habibi DVB kwamen met 71,584% op plaats 25.

KWPN-ploeg

Goud was er dus voor de equipe uit Groot-Brittannië, nadat op het vorige EK de Duitse ploeg nog te sterk bleef. Nu waren de rollen omgedraaid. De Britse ruiterploeg was een KWPN-ploeg. Alle vier kwamen met een Nederlands paard in de baan.

Charlotte Dujardin was de grote ster met Imhotep (v. Everdale) met 82,422%. Ook de andere Charlotte, Fry in dit geval, zette met Glamourdale (v. Lord Leatherdale) met 81,258% een uitstekende score neer. Ook Carl Hester met Fame (v. Bordeaux) droeg bij aan de gouden plak. Gareth Hughes was de wegstreper met Classic Briolinca (v. Trento B).

Bondscoach tevreden

,,Dit is een prestatie waar we heel tevreden mee kunnen zijn”, zei bondscoach Alex van Silfhout. In de aanloop naar het EK vielen de twee vaste amazones Dinja van Liere en Lynne Maas af en moesten twee reserves aantreden. ,,Dan zie je dat we in de breedte heel sterk zijn met de dressuursport in Nederland. We worden vijfde achter vier landen die hier op het EK met hun beste combinaties rijden.”