Pim Mulder met leenpaard Diabolo over muur van 2.10 bij CSI Ommen

Share
  • 4 augustus 2018 09:20

door: Wendy Scholten, 4 augustus 2018 09:20

blokjeOmmen | Stegen.net
Pim Mulder won vrijdag bij het CSI Ommen de puissance. Met leenpaard Diabolo zeilde hij als enige foutloos over de muur van 2.10 meter. In het 1.50 Championat ging Wout-Jan van der Schans met de overwinning aan de haal met Capetown, die zijn winterdip duidelijk achter zich heeft gelaten.

De buitenlandse springtop is sterk vertegenwoordigd op het internationaal CSI Ommen, maar het waren Nederlanders die vrijdag de zwaarste rubrieken wonnen.

Pim Mulder knalt met leenpaard Diabolo over de muur van 2.10 bij CSI Ommen.

Pim Mulder knalt met leenpaard Diabolo over de muur van 2.10 bij CSI Ommen.
CSI Ommen | FotoTrailer

Een paar duizend mensen pakten zich samen om getuige te zijn van het Puissance springen met elf deelnemers, waarbij de buitenlanders het meest onfortuinlijk waren. Omroeper Bert de Ruiter ontpopte zich als een ware cabaretier en knalde de ene grap na de andere door de speakers. Toch werd het serieus, want de muur kwam op 2.10m hoogte te staan. Gastheer Hendrik-Jan Schuttert moest het opnemen tegen Pim Mulder op het paard dat vorig jaar ook al de Puissance in Ommen won: Diabolo (v. Clinton).

Diabolo, vorig jaar de nummer Ă©Ă©n met Mark van den Top, vloog met twee hoeven in de neus over de immense hoogte. Bangelo (v. Tangelo van de Zuuthoeve) kreeg geen optimale afzet en beroerde de blokken van de muur en dat betekende dat Hendrik-Jan Schuttert tweede werd. En hij had nog wel het paard voor Pim Mulder geregeld.

Leenpaard
Mulder won al vaker Puissances, maar had er nu geen paard voor. ,,Hendrik-Jan zei: Ik weet er misschien wel Ă©Ă©n voor je. Diabolo was nog niet ingeschreven. Ik kreeg hem te leen van eigenaar Teus van den Brink en nam hem zondag mee naar huis vanuit het concours De Wolden. Van de week kon ik hem wat rijden. Dat is toch wel fijn. Als je elkaar helemaal niet kent, valt het vaak toch tegen in de ring. Het is ook wel een heel goed paard. Dit voelde zo makkelijk aan, ik had nog wel een rondje willen doen”, lacht Pim Mulder, waarna hij het feestgedruis opzoekt.

Championat van Ommen
Ook Wout-Jan van der Schans sloot de dag perfect af. Hij ging als eerste van start in een barrage met elf ruiters in het 1.50m Championat van Ommen, powered by BPV Belastingadviseurs, en zette meteen de winnende rit neer. Amerikaan Lucas Porter en drievoudig olympisch kampioen eventing Michael Jung doken onder zijn tijd, maar namen een balk mee.

Wout-Jan van der Schans won met Capetown het 1.50 Championat.

Wout-Jan van der Schans won met Capetown het 1.50 Championat van Ommen.
CSI Ommen | FotoTrailer

,,Als eerste zo rijden is best wel riskant, maar het liep mooi. Blij mee, ook met de manier waarop Capetown sprong. Dat was heel goed. Ik kon volle bak naar de laatste stijlsprong. Dat kan omdat hij zo extreem voorzichtig is, maar dat is soms ook zijn moeilijkheid. Van de winter had hij een dip, was hij het vertrouwen wat kwijt. Ik had zelf een hamstring blessure en reed daar mee door. Hij voelde dat het anders was dan anders. Maar de vorm is er weer.”

Opbouwen in GCT
De afgelopen periode nam Wout-Jan van der Schans aan vier Global Champion Tour wedstrijden deel en dat bleken ideale wedstrijden te zijn voor Capetown (v. Oklund). ,,Die staan heel hoog, maar de parcoursen zijn opbouwend gebouwd. De oxers zijn op de eerste dag net wat smaller dan op een evenement als Indoor Brabant en Jumping Amsterdam. Net even wat paardvriendelijker. Ik voelde Capetown elke wedstrijd beter worden. Het zat er aan te komen. Vandaag was hij weer ouderwets goed. Ik kijk uit naar de Grote Prijs zondag. We hebben het sowieso naar ons zin hier. Je ziet CSI elk jaar verbeteren. De entourage wordt steeds mooier, de sfeer is ongekend en alle ruiters zijn blij.”

Overige winnaars
De 1.45m Boehringer-Ingelheim Trophy werd vrijdag gewonnen door Keith Shore op Iron Lady van ‘t Meulenhof (v. Parco), waarbij Van der Schans beste Nederlander was op plaats vier met D’Angelo (v. Tangelo van de Zuuthoeve). In de 1.35m Provincie Overijssel Trophy was Jos Verlooy weer. Voor de derde dag op rij won hij een rubriek, nu met Cor-Leon van Vlierbeek Z. Hylke Voorn won met Vanety (v. Vittorio) de 1.20m Tuincentrum Jurrie Baas Trophy.

CSI Ommen heeft op zaterdag vier internationale rubrieken op het programma staan. Het 1.50m springen begint om 16.15 uur, de Medium Tour finale op 1.45m niveau om 20.00 uur.