archief
contact
+31 6 53239630

Fraude rond Friese hengst Rypke groter dan gedacht

DE WESTEREEN – De dekfraude met de hengst Rypke 321 blijkt omvangrijker dan gedacht. Na dna-onderzoek staat vast dat Rypke van vijftig paarden niet de vader is, terwijl hij wel als zodanig op papier staat. Hengstenhouder Romke Annema uit De Westereen kan een omvangrijke claim van gedupeerde paardenhouders tegemoet zien die kan oplopen tot €600.000. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

De Friese hengst Rypke.

De dekfraude kwam eind vorig jaar aan het licht na dna-onderzoek door het Friesch Paarden Stamboek (FPS). Op de stamboekpapieren vermeldde de hengstenhouder dat de merries waren gedekt door Rypke, een door het FPS goedgekeurde hengst. In werkelijkheid liet hij eerst Rypke de merrie bespringen en zette er daarna een niet goedgekeurde hengst bovenop.

Annema beweerde eerder dat hij deze methode sinds 2008 toepaste. Na uitgebreid onderzoek blijkt nu dat de fraude al veel langer duurde. Ook paarden uit de jaargangen 2005, 2006 en 2007 hebben Rypke niet als vaderdier. De fokker gebruikte verschillende hengsten als vervanger.

Annema heeft aangeboden doorhem gedupeerde paardenhouders schadeloos te stellen. Hij zou geld opzij leggen, maar tot nog toe staat er niets op die rekening, aldus zijn advocaat Jaap van der Meulen uit Joure in een brief aan gedupeerde paardenhouders.

Bovendien, zegt Ids Hellinga, directeur stamboekzaken van het FPS, is het nog maar de vraag of Annema het geld gaat betalen. De fokkers hebben een advocaat in de arm genomen en beraden zich op juridische stappen. Ook heeft een Duitse fokker aangifte gedaan bij de politie.

Stegen.net | GPD

Total
0
Shares
gerelateerde berichten
Total
0
Share