Campagne vraagt aandacht voor eenzaamheid bij paarden

Share
  • 13 februari 2019 19:17

door: redactie, 13 februari 2019 19:17

🔴 Ermelo
Deel je wei, iedereen blij. Dat is het motto van de campagne van vier organisaties tegen eenzaamheid bij paarden. Paarden en pony’s zijn kuddedieren, maar er zijn nog altijd dieren die geen contact met soortgenoten hebben.

Paarden zijn kuddedieren en hebben behoefte aan sociaal contact.

Te vaak staan paarden geïsoleerd en eenzaam in de wei, stellen de Dierenbescherming, Stichting Dier&Recht, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS). De organisaties slaan de handen ineen om het belang van sociaal contact onder de aandacht te brengen. Hiervoor lanceren ze de campagne ‘Deel je wei, iedereen blij’.

De partijen beogen met de campagne paardenliefhebbers bewust te maken van eenzaamheid bij paarden en praktische handvatten te bieden om dit te voorkomen.

Op deeljewei.nl kunnen (potentiële) paardeneigenaren informatie vinden over het belang van gezelschap voor een paard, praktische voorbeelden en tips over hoe je paarden bij elkaar in de wei kunt plaatsen en antwoorden krijgen op veel voorkomende vragen over dit onderwerp. Ook paardeneigenaren die niet direct een wei of paddock tot hun beschikking hebben, kunnen op de website terecht voor tips.

Sociale dieren

Paarden en pony’s zijn sociale dieren, die van nature in groepen leven. Ze sluiten vriendschappen en voelen zich veilig in een kudde. Voor het welzijn van paarden is het belangrijk dat ze andere paarden om zich heen hebben en niet geïsoleerd staan. Paarden die langdurig alleen staan, kunnen gedragsproblemen ontwikkelen.

Paardeneigenaren worden opgeroepen hun wei open te stellen voor of te delen met andere paarden. Zo hoeft gebrek aan weidegang geen oorzaak meer te zijn van eenzaamheid bij paarden. Vandaag, de dag voor Valentijnsdag, start de campagne die ervoor moet zorgen dat steeds meer paarden op een verantwoorde manier aan hun nieuwe maatje of Valentijn voorgesteld kunnen worden.

🔴 Stegen.net | Knhs