archief
contact
+31 6 53239630

Jan Greve Overijssels fokker van het jaar

🔴 GEESTEREN Jan Greve uit Haaksbergen werd tijdens de Centrale Keuring van het KWPN Overijssel bij het CSI Geesteren uitgeroepen tot fokker van het jaar in de provincie. Dat gebeurde op een dag dat hij met La Selien W (v. Comme Il Faut uit Elien ster pref pres v. Mermus R) ook nog eens de kampioene bij de driejarige springmerries aanbood.

🔴 Geesteren
Jan Greve uit Haaksbergen werd tijdens de Centrale Keuring van het KWPN Overijssel bij het CSI Geesteren uitgeroepen tot fokker van het jaar in de provincie. Dat gebeurde op een dag dat hij met La Selien W (v. Comme Il Faut uit Elien ster pref pres v. Mermus R) ook nog eens de kampioene bij de driejarige springmerries aanbood.

Fokker van het jaar Jan Greve en zijn kampioensmerrie Selien.
📸 CSI Twente

,,Een lange, maar mooie dag”, lachte Jan Greve na afloop van de huldigingen breeduit. ,,Het is een beetje erkenning voor waar we altijd mee bezig zijn: goede paarden fokken en proberen de kop boven water te houden.”

Goed nest

Dat gaat hem aardig af, want onlangs werden bij de kampioenschappen voor jonge eventingpaarden al twee van zijn producten eerste en tweede, zoals hem dat een jaar eerder ook lukte. ,,Het begint met een goed nest”, is de overtuiging van Greve. ,,De stam, de familie, moet deugen. Het is net als met aardappels, die gedijen ook niet op slechte grond. Bij een goede merrie proberen we een hengst te zoeken, die een beetje kan compenseren wat een merrie nog mist. Het liefst heb ik een merrie met bloed, met gif en de wil erover te gaan. Maar ze moet dat ook wel kunnen. We doen ondertussen veel met het spoelen van embryo’s om zo de goede genen van de moeder door te geven.”

Jan Greve is, sinds hij Twiggy als eerste succesvolle merrie inzette, al veertig jaar actief in de fokkerij en heeft geen specifieke voorkeur voor een bepaalde discipline in de paardensport. ,,Of het nu om springen, dressuur, eventing of mennen gaat, ik vind het allemaal leuk. Sinds kort maak ik veel gebruik van de merries van Richard Schoenaker, die heeft een heel sterk nest. En ik heb liever een wat mindere merrie uit een goed nest dan omgekeerd. Je kunt een paard namelijk wel wat leren, maar er weinig aan veranderen. Het is net als bij een plank. Die kun je wel schilderen, maar het blijft een plank.”


Total
30
Shares
gerelateerde berichten
Total
30
Share