EK De Wolden: Belgen domineren, maar Nederlanders houden aansluiting

  • 11 juli 2019 00:09
door: redactie, 11 juli 2019 00:09

🔴 Veeningen
Bij het EK-springen voor de jeugd kwamen de Belgische deelnemers woensdag sterk voor de dag bij de openingswedstrijden van de Young Riders en Junioren. Het waren respectievelijk Dieter Vermeiren en Thibeau Spits die de ererondes aanvoerden. De Nederlandse ruiters kwamen ook sterk voor de dag.

Bij de Young Riders wisten alle deelnemers van Oranje foutloos te blijven en dat houdt in dat het Nederlandse Young Ridersteam nu na de eerste wedstrijd tweede staat, achter de Belgen.

Thibeau Spits
De Belg Thibeau Spits won de eerste wedstrijd bij de Junioren.
📸 Steven Stegen

Het was Lars Kersten die de toon zette met zijn snelle foutloze rit op H-Casino (Torino x Nebelhorn). De Nederlands kampioen bij de Young Riders ging prima rond in een tijd van 73.12 seconden, maar moest de winst laten aan de Belgische ruiter Dieter Vermeiren. Hij had met Kingston Town (Kashmir van Schuttershof x Chellano) net iets minder tijd nodig: 72.97 sec.

Dieter Vermeiren won met Kingston de openingswedstrijd bij de Young Riders.
📸 CH De Wolden | Digishots

De kloof die Lars Kersten had met nummer drie, Zoe Conter (Bel), was ruim anderhalve seconde: 74.97. Conter kwam met Univers Du Vinnebus (Lucciano x Grenat de Graz) ook foutloos over de hindernissen.

Gescheurde kruisbanden

Voor Lars Kersten was de tweede plek aan prima resultaat, temeer wanneer bedacht wordt dat de 19-jarige ruiter uit Egchel met gescheurde kruisbanden reed. Zijn linker knie raakte geblesseerd tijdens ritten thuis, maar de ruiter liet weten er niet veel hinder van te hebben ondervonden bij zijn optreden, woensdagochtend. ,,Rijden gaat gemakkelijker dan lopen. Je bent wanneer je rijdt natuurlijk erg gefixeerd op een goed resultaat, dan vergeet je de ongemakken. Eigenlijk zet je de knop om”, aldus Lars Kersten.

Hoe reden de Young Riders?

Lars Kersten werd tweede met H-Cassino (v. Torino), dankzij een foutloze rit in 73.12

Veronique Morsink reed met Entrepreneur (v. Clinton) foutloos in 78.62 en werd daarmee 12e.

Rowen van de Mheen maakte ook geen fouten met Q Verdi en werd met een tijd van 79.06 15e.

Tom Schellekens kwam ook zonder fouten over de eindstreep met Casander (v. Lord Z) en werd met een tijd van 97.27 70e.

Bas Moerings en Fosther werden ge├źlimineerd.

Bondscoach Luc Steeghs keek tevreden terug op het eerste optreden van de Young Riders. ,,Ik ben niet ongelukkig met de optredens. Vijf foutloze ritten is heel mooi. Maar ik blijf voorzichtig”, aldus Steeghs.

Junioren

Later op de dag was bij de Junioren de hoop gevestigd op Gerrit Veenstra. Mocht hij foutloos blijven, dan had Nederland opnieuw vijf foutloze combinatie gehad.

Gerrit Veenstra Loridon van T&L
Gerrit Veenstra kreeg met Loridon van T&L twee springfouten.
📸 Steven Stegen

Maar de ruiter uit Drachtstercompagnie had het geluk niet aan zijn zijde. Met Loridon van T&L (v. Horion de Libersart) kwam hij hindernis 8 en 9 niet goed over en Veenstra sloot de laatste rit van de Buning Wegenbouwprijs af met acht strafpunten.

Hoe reden de Junioren?

Elize van de Mheen was de beste Nederlander. Ze reed foutloos en werd met Ferdinand B. 15e.

Veronique Morsink reed met Entrepreneur (v. Clinton) foutloos in 78.62 en werd daarmee 12e.

Elike Morsink werd 16e. Ze reed foutloos met Dakina II (v. Indoctro).

Mel Thijssen stuurde Cartolana 2 naar de 26e plaats. De Limburgse bleef foutloos, maar leek niet voluit te gaan. ,,Maar ik ben dik tevreden, het is een prima uitgangspositie.”

Beau Schuttelaar kwam ook probleemloos foutloos rond en eindigde met Illinois Z op plaats 27.

Gerrit Veenstra had gelijk te maken met een kijkerige Loridon van T&L, die zich gelijk erg strak maakte. Toch loodste hij de ruin aanvankelijk nog goed door het parcours. Op hindernis 7 en 8 volgden fouten. In het klassement belandde de Friese combinatie op plaats 45, van de 104 gestarte deelnemers.

Winnaar werd, net als bij de Young Riders eerder op de dag, een Belg. Tibeau Spits kwam met Bellissimo Z zonder fouten en met de snelste tijd 60.80 rond en mocht zich aan het begin van de avond als eerste bij de huldiging opstellen. Het Belgische succes werd compleet door de tweede plaats van Gilles Nuytens. Met Jade S (Diarado x Camute) kwam Nuytens tot 62.83. Op de derde plaats eindigde de Ierse Kate Derwin. Zij wist met Ahg Whiterock Cruise Town in 63.40 als eerste Ierse te eindigen.

Beste Nederlandse combinatie was op de vijftiende plaats Elize van der Mheen (Hoevelaken) met Ferdinand B (Verdi Th x Heartbreaker). Ze kwam foutloos rond in 65.83. Van der Mheen werd op de voet gevolgd door Elike Morsink (De Lutte). Die eindigde met Dakina II (v Indoctro) als zestiende. Ook Mel Thijssen (Sevenum), met Cartolana 2 (v Cartagram) en Beau Schuttelaar (Tegelen) met Illinois (v Lowa) bleven beiden foutloos.