archief
contact
+31 6 53239630

Hengstenkeuring Het Groninger Paard zonder publiek

📌 TOLBERT – De stamboekvereniging Het Groninger Paard organiseert op zaterdag 27 februari de jaarlijkse hengstenkeuring. Het evenement zal het vanwege de maatregelen vanwege het coronavirus zonder publiek plaats vinden.
Hengstenkeuring Het Groninger Paard

📌 Tolbert
📝 paardensportnoord | Persbericht

De stamboekvereniging Het Groninger Paard organiseert op zaterdag 27 februari de jaarlijkse hengstenkeuring. Het evenement zal het vanwege de maatregelen vanwege het coronavirus zonder publiek plaats vinden.

De keuring vindt plaats in de HJC-manege in Tolbert. Om toch de hengsten in het zicht te krijgen van merriehouders en leden zal een video worden gemaakt om alle hengsten te tonen. Van de al goedgekeurde stamboekhengsten zullen thuis opnames gemaakt worden, de nieuw te keuren hengsten worden op locatie gekeurd en gefilmd.

Werkpaard

Vroeger werd het Groninger paard gebruikt als werkpaard in de landbouw en transport. Door de industrialisatie dreigde het ras te verdwijnen. In de tweede helft van de vorige eeuw werd de laatste Groninger hengst Baldewijn van de slager gered en aangekocht, met steun van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leek samen met Mw. A.T. Clason en Dhr. S. Bottema van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. De heer Th. P. (Theun) Swarts was destijds de burgemeester van de gemeente Leek.

Hengstenkeuring Het Groninger Paard
Een Groninger hengst tijdens een eerdere keuring.
📸 Claudia Dermois

Baldewijn is nog terug te vinden in de stambomen van de huidige populatie Groninger paarden. In samenwerking met de Stichting Zeldzame Huisdierrassen zet de Vereniging zich met hart en ziel in om dit levend erfgoed te behouden, waarin de fokkerij een essentiƫle rol speelt.

Toch groeit de vraag naar Groninger paarden om de veelzijdigheid, betrouwbaarheid en het nuchtere karakter van de paarden, zo stelt het stamboek.


Total
50
Shares
gerelateerde berichten
Total
50
Share