Hessel Hoekstra tevreden met tweede plaats op DYF Wierden

  • 29 mei 2021 09:18
door: Willem Pfeiffer, 29 mei 2021 09:18

📌 Wierden
📝 paardensportnoord

Op een dag dat liefst vier keer een Grote Prijs werd uitgedeeld en de zon de overvloedige stortregens van donderdag deed vergeten, tekende Hessel Hoekstra voor het beste Nederlandse resultaat in het kwartet hoofdnummers van het Dutch Youngster Festival in Wierden.

De 20-jarige ruiter uit Lelystad bleef slechts 0,27 seconde verwijderd van de overwinning in de Klein Kromhof Grote Prijs voor young riders over 1,45 meter met barrage. De Lelystedeling was er echter zeer verguld mee. Voor de ruiter van Stal Wiefferink in Wierden telde vooral de imponerende manier waarop hij het basisparcours en de barrage aflegde met de achtjarige bruine hengst Icoon VDL v . Bubalu VDL).

Hessel Hoekstra DYF Wierden
Hessel Hoekstra met Icoon tijdens DYF Wierden.
📸 Ashley Claus | Claus Close Up

,,Eerlijk gezegd had ik niet durven verwachten dat we al zo ver zouden komen”, aldus de nuchtere Lelystedeling. ,,Misschien had ik tussen de oxer en de steilsprong nog iets kunnen winnen, maar dat is als, als, als. Icoon is nog jong, ik ben gewoon hartstikke tevreden.”

Hessel Hoekstra, laatste starter van acht kandidaten in de barrage, noemde de zege van de Duitser Max Haunhorst verdiend en was vol lof over zijn paard. “Volgens mij is Icoon een heel talentvol paard met veel vermogen, dat ook scherp wil zijn. Het is een enorme meewerker in de ring, hij wil zelf nul springen. Hij heeft nog niet zoveel op dit niveau gelopen, maar het is denk ik wel een paard met toekomst. We moeten hem rustig de tijd geven.”

Echt boffen

Hoekstra is nu zo’n anderhalf jaar actief in dienst van Eric Wiefferink. ,,Ik heb het er super naar de zin op een topplek en krijg veel kansen op prima paarden. Dat is echt boffen.” De eerste maanden bij Wiefferink combineerde hij zijn baan met een rol als parttime stalruiter voor Gert-Jan Bruggink, nadat de ruiter uit De Lutte lang uit de roulatie raakte als gevolg van een zware val. ,,Ook daar heb ik een erg mooie tijd gehad”, kijkt hij erop terug.

Zaterdag mag hij in de landenwedstrijd opnieuw bewijzen met Icoon een hechte combinatie te vormen. ,,Vandaag was het gevoel in elk geval top. Ik heb zin in morgen, ook al omdat we met Rowen van de Mheen, Mans en Mel Thijssen gewoon een sterk team hebben.”

Mel Thijssen eindigde vrijdag in de Grote Prijs als negende met haar negenjarige vosmerrie Holliewood (v. Nabab de Reve). Ze haalde de barrage net niet als gevolg van een lichte overschrijding van de toegestane tijd.

Ponyruiters

De ponyruiters van TeamNL leken de prestatie van Hessel Hoekstra te gaan overtreffen. Drie van hen kregen in de barrage van de strijd om de Groenoord Grote Prijs te maken met evenveel buitenlandse concurrenten. Estelle Slingerland leek met haar al zeventienjarige vosruin Highdream N (v. Highway N) op weg naar de zege, maar strandde in het zicht van de haven. Op de laatste hindernis viel een balk en daardoor moest ze het sals veruit snelste tellen met de vierde plaats. Bondscoach Edwin Hoogenraat nam haar wel op in zijn team voor de landenwedsrijd van zondag.

Ze is dan de teamgenoot van onder anderen Logan Fiechter en Siebe Leemans, die dit keer derde en zesde werden. Fiechter reed met de tienjarige bruine ruin Minerva for Play (v. For Next Generation), Leemans zadelde de twaalfjarige schimmelruin Voodstock de l’Astree (v. Quinola du Park). De Belgische Laure Tijskens won met Navayo.

Bij de junioren was Wesley de Boer de enige Nederlander in de top tien van de Grote Prijs over 1,40 meter met barrage. De ruiter uit Nieuwleusen werd achtste met zijn achtjarige donkerbruine merrie Sisi (v. Baltic VDL).

De Ier Max Wachman ging met de overwinning aan de haal met zijn tienjarige bruine merrie Brooklyn de Hus. De Belg Anthony Philippaerts vierde zijn achttiende verjaardag met een fraaie tweede plaats met J’Adore van het Schaeck.

Bij de children was Jersey Kuijpers de enige Nederlandse kandidaat voor een topklassering in de Plegt-Vos Grote Prijs over 1,30 met barrage. Ze eindigde als twaalfde met haar veertienjarige vosmerrie JK Horsetrucks Hopefull (v. Mr. Blue). De Belg Seppe Wouters mocht zich met Porthos Maestro Wh Z als winnaar laten huldigen.

Zege Siebe Leemans

Siebe Leemans tekende voor een zege in de Small Tour voor pony’s over 1,25 meter om de Wendy Timmers en Tijl van Genugten Sporthorses Prijs. Leemans zadelde de achtjarige bruine ruin Norego van de Friloo (v. For Pleasure). Renske van Middendorp legde met de twaalfjarige bruine merrie Elegance (v. Harley) beslag op de achtste positie.

Jersey Kuipers boekte een tweede positie bij de children die in de in alle vroegte verreden eerste rubriek van de vrijdag voor de Small Tour over 1,25 meter sprongen. In de strijd om de Stal Orange Clover Prijs hoefde ze met de tienjarige bruine merrie Alice du Wonderland JKH Z alleen de Spanjaard Carlos Garcia Sanchez met Conquistadora voorrang te verlenen. Daan Adams eindigde met de negenjarige bruine merrie Ginette van de Kempenhoeve (v. Non Stop) als zevende.