Talent Ontwikkeling Groningen trekt met Emmelie Scholtens dressuur naar hoger plan

Share
  • 3 mei 2021 19:41

door: redactie, 3 mei 2021 19:41

📌 Tolbert
📝 paardensportnoord

Om de dressuursport in Groningen naar een hoger plan te tillen heeft KNHS Regio Groningen de handen ineengeslagen met Stichting Westerkwartier Paardenkwartier. Samen lanceren zij een meerjarig talentenplan, met een hoofdrol voor Emmelie Scholtens.

Het plan, TOG geheten start komend najaar met het scouten van talentvolle dressuurduo’s. Niemand minder dan ‘Gronings trots’ Emmelie Scholtens heeft zich als selecteur en trainer aan dit ambitieuze project verbonden.

Talenten Ontwikkelingsplan Groningen
Emmelie Scholtens krijgt een prominente rol in het TOG, dat staat voor Talant Ontwikkeling Groningen.
📸 Equigeniek Paardenfotografie

De laatste jaren zijn er in diverse regio’s initiatieven opgezet om talentvolle dressuurcombinaties optimaal te kunnen begeleiden. Zo werpt bijvoorbeeld het ‘Mei Grand Prix Nei Grand Prix’ in Friesland zichtbaar haar vruchten af. Ook in regio Groningen leefde al tijden het idee om een talentenplan op te zetten en door de samenwerking tussen KNHS Regio Groningen en Stichting Westerkwartier Paardenkwartier kunnen zij nu een allesomvattend meerjarenplan lanceren.

Door samenwerking sterk

Door deze samenwerking heeft het Talent Ontwikkelingplan Groningen (TOG) een groot bereik en draagkracht, onder meer dankzij de hoofdsponsors Horse Food, Data B en MW Bedrijfskleding. ,,Afgelopen najaar hebben we bijeengezeten om onze plannen uit te gaan werken. Het was aanvankelijk de bedoeling om al eerder van start te gaan met het TOG maar vanwege alle Corona-maatregelen bleek dat nog geen haalbare zaak”, vertelt Helen de Koning namens KNHS Regio Groningen. ,,We hebben een drie jaar durend talentenprogramma opgezet waarmee we dit najaar van start gaan. De paardensport komt nu weer op gang en daarmee is het een ideaal moment om te beginnen met de selecties.”

Selectie en training

Het plan staat open voor iedere veelbelovende combinatie van ruiter en paard (geen pony) afkomstig uit Groningen. ,,We stellen geen eisen aan het niveau of de leeftijd, iedereen die denkt een talentvolle combinatie te vormen met zijn of haar paard, een KNHS startpas heeft én zich graag verder wil ontwikkelen in deze tak van sport is welkom om zich aan te melden voor de eerste selectie.”

Dat kan door het toesturen van een recente video van een dressuurproef op het huidige niveau vóór 1 juni. Het TOG heeft met het aantrekken van Grand Prix-amazone Emmelie Scholtens een fantastische ambassadeur in huis gehaald. Deze van oorsprong Groningse amazone is een prachtig voorbeeld van waar talent, hard werken en de juiste begeleiding toe kan leiden en deze zomer maakt zij reële kans op deelname aan de Olympische Spelen.

Emmelie zal de eerste selectie op basis van de ingezonden video’s verzorgen, waarna de geselecteerde combinaties worden uitgenodigd voor een tweede selectie begin september in de HJC Manege in Tolbert, dat de thuishaven van het TOG zal gaan vormen. ,,Daar gaat Emmelie met de voorlopig geselecteerde combinaties aan het werk en verwachten we zo’n acht tot twaalf combinaties over te houden waarmee we medio oktober van start kunnen gaan met het talentenplan”, aldus Helen de Koning.

Privétraining

De komende drie jaar krijgen de combinaties jaarlijks tien privé-trainingen van Emmelie Scholtens en tienmaal theoretische begeleiding, waarbij te denken valt aan mediatraining, de ruiter APK, voeranalyse, mental coaching en een check-up met de paardenfysio. Elke vijf maanden is er per combinatie een evaluatiemoment, zodat er alles aan gedaan wordt om zowel het talentenplan als de daar uit voortvloeiende resultaten zo optimaal mogelijk te krijgen. Meer informatie over het TOG is te vinden op www.paardensportgroningen.nl en www.westerkwartierpaardenkwartier.nl.