archief
contact
+31 6 53239630

OS Tokio: springruiters nipt naar finale, Smolders vervangt Greve

📌 Tokio
📝 paardensportnoord | KNHS

De Nederlandse springruiters hebben zich net weten te plaatsen voor de finale van de landenwedstrijd op de Olympische spelen. Zaterdag komen de tien beste teams in actie om de medailles. Bondscoach Rob Ehrens stelt dan Harrie Smolders op, in plaats van Willem Greve.

Greve kwam vrijdag als eerste voor Nederland in actie en liep met Zypria S 13 strafpunten op. ,,De merrie sprong niet meer zo fit als normaal gesproken”, oordeelde Ehrens. ,,Ik moet in eerste instantie denken aan het welzijn van het paard.”

Ehrens laat zaterdag dus reserve Harrie Smolders in actie komen met Bingo du Parc. De combinatie moet al als tweede rijden, maar heeft in Tokio nog geen parcours gezien. Ehrens: ,,Maar goed, Harrie is een geroutineerde ruiter. Zijn paard heeft geen mega staat van dienst, maar daarvan hebben we geen enkel paard bij ons. We zijn hier met allemaal paarden die nog geen kampioenschappen hebben gelopen. We moeten toewerken naar een situatie waarin we op kampioenschappen van dit formaat combinaties hebben met veel meer ervaring op de teller. Maar op dit moment is dat niet zo en moeten we dealen met wat we hebben.”

Na Greve kwam Marc Houtzager voor TeamNL in de baan. De ruiter uit Rouveen liep met Sterrehof’s Dante één balk en een tijdfout op, een totaal van vijf strafpunten.

Druk op Van der Vleuten

De druk lag daarna bij Maikel van der Vleuten, de winnaar van het individuele brons. Beauville bleef nu niet foutloos, maar gooide twee balken af. Eén foutje meer en het was klaar geweest voor de Nederlandse springruiters. ,,Mijn hartslag liep wel even op”, erkende de 63-jarige bondscoach.

De Nederlandse ploeg begint na de moeizame kwalificatie zonder al te hoge gespannen verwachtingen aan de finale, maar kan wel baat hebben bij de nieuwe opzet. Alle landen beginnen in de medaillestrijd weer op nul strafpunten. Dus alles is in principe nog mogelijk.

Uitslag kwalificatiewedstrijd landenteams

1.         Zweden – 0 strafpunten
2.         België – 4
2.         Duitsland – 4
4.         Zwitserland – 10
5.         Verenigde Staten – 13
6.         Frankrijk – 15
7.         Groot-Brittannië – 20
8.         Brazilië – 25
9.         Nederland – 26
10.       Argentinië – 27


Total
44
Shares
0 deel
0 deel
44 deel
0 Tweet
0 deel