Springruiters uitzinnig na zege in landenwedstrijd CHIO Rotterdam

Share
  • 24 juni 2016 20:03

door: redactie, 24 juni 2016 20:03

ROTTERDAM | STEGEN.NET | KNHS

Met veel machtsvertoon hebben de Nederlandse springruiters de FEI Furusiyya Nations Cup bij het CHIO Rotterdam gewonnen. Met een foutloos resultaat bleven de Oranje-ruiters Zwitserland en Duitsland voor.

In de tussenstand van de landenwedstrijdenserie neemt Nederland de leiding, is zeker van de finale in Barcelona en heeft zich verzekerd van deelname aan de competitie volgend jaar. Op de vraag aan Rob Ehrens of de winnende equipe ook zijn Olympische is, blijft de succescoach stil.

Landenwedstrijd CHIO Rotterdam 2016. De winnende Nederlandse springruiters in de landenwedstrijd van het CHIO Rotterdam.

De winnende Nederlandse springruiters in de landenwedstrijd van het CHIO Rotterdam.
FOTO: FEI | ARND BRONKHORST

,,Na dertien jaar zwoegen en strijden is het nu dan eindelijk gelukt’, lacht bondscoach Rob Ehrens tevreden. Het was in 2003 dat de Nederlandse springruiters voor het laatst de landenwedstrijd wisten te winnen in Rotterdam. ,,Het liep fantastisch. Ik ben er heel blij mee. Mijn ruiters waren enorm gemotiveerd. Dat is ook wat een sporter moet zijn. Ik weet niet of het komt omdat de Olympische Spelen steeds dichter bij komen. Ik zie een heel gezonde rivaliteit in de groep. Het is nog steeds spannend wie er in het team komt. Voor ons allemaal. Ik wil de landenwedstrijd in Falsterbo en die daarna in Aken nog afwachten. De Olympische Spelen zijn een keer in de vier jaar. Dan moet ik er van overtuigd zijn dat ik de juiste beslissing neem. Ik wil met een zo sterk mogelijk team naar Rio de Janeiro gaan. Nu zou ik wel twee teams af kunnen vaardigen. Zo goed staan we er voor.”

Ehrens maakte na de winnende wedstrijd zijn teams bekend voor de komende landenwedstrijden. In Falsterbo (8 juli) rijden Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder Glocks, Wout Jan van der Schans, Jur Vrieling en Johnny Pals.

Voor Aken heeft Ehrens Willem Greve, Leopold van Asten, Maikel van der Vleuten, Gerco Schröder en Harry Smolders opgeroepen. ,,Maar daar kan nog best wat veranderen en van Harry Smolders weten we nog niet zeker met welk paard hij naar Aken gaat.”

Tijdfout Smolders
,,Zo wil ik ook wel het wegstreepresultaat hebben”, lacht Harrie Smolders. Zijn tijdfout met Emerald N.O.P. in de eerste omloop telde niet mee voor het team. ,,Emerald was zo gretig de eerste ronde. Hij had na Rome geen wedstrijden meer gelopen en daarom moest ik hem iets corrigeren wat tijd kostte. Het was een schoonheidsfoutje. Alle paarden sprongen vandaag fantastisch.”

En dat is misschien wel een understatement van Smolders, want het was haast magisch zoals de Nederlandse combinaties de parcoursen sprongen.

Jur Vrieling laat er geen gras over groeien. ,,Ik denk dat VDL Zirocco Blue N.O.P. en ik de laatste twijfel we hebben weggenomen vandaag. Voor wie die twijfel nog had. Zirocco voelde vandaag heel goed. Met dat gevoel was ik al naar Rotterdam gekomen. Dit is gewoon een super resultaat.”

,,Hoe mooi is dit. Echt kicken gewoon”, lacht Willem Greve, die zijn superieure foutloze ritten met Carambole N.O.P. telkenmale vierde door zijn cap in de lucht te steken en het enthousiaste publiek in het Kralingse Bos op te zwepen.

Maikel van der Vleuten hoefde als laatste ruiter voor Nederland niet eens meer te rijden, omdat de overwinning al binnen was. ,,Ik heb nog overlegd met Rob Ehrens of hij wilde dat ik nog startte. Maar hij zei dat hij al genoeg gezien heeft van VDL Groep Verdi N.O.P. In de eerste ronde sprong Verdi zo fris.” De altijd nuchtere Maikel kan ook zijn lach niet onderdrukken. ,,We hebben altijd willen winnen in Rottersdam. Mooi dat het dan een keer lukt.”