Rixt van der Horst haalt opnieuw brons op Paralympische spelen

Rixt van der Horst haalt opnieuw brons op Paralympische spelen

27 augustus 2021 23:09 0

Door KNHS
 
Leestijd: 2 minuten

📌 Tokio
📝 KNHS

Rixt van der Horst uit het Friese Grou prolongeerde vrijdag op de Paralympische spelen haar bronzen medaille van Rio de Janeiro. Dit keer met de merrie Findsley N.O.P., waarmee ze in juni de nationale titel veroverde.

Ze reed in Grade III een prachtige dressuurproef, die met ruim 75 procent werd gewaardeerd. De medaille van Van der Horst is het derde edelmetaal in twee dagen voor de ruiters van TeamNL bij de Paralympische Spelen. De Deen Tobias Thorning Jogensen pakte goud en Natasha Baker (GBR) zilver.

Natasha Baker, Tobias Thorning Jogensen en Rixt van der Horst op het podium.
📸 FEI | Liz Gregg

,,Ik was tevreden met mijn proef”, laat Rixt weten. ,,We hadden wel iets last van spanning omdat het onze de eerste proef was hier in Tokio. Er waren misschien wat dingetjes die beter hadden gekund. Het wijken voor het been gaat normaal wat beter. Ik vond de overgangen in de proef heel mooi, het stapgedeelte was heel goed. Over-all had ik een heel goed gevoel. Ik had wel gehoopt een wat hogere score neer te kunnen zetten.”

Warmte geen probleem

Voor Van der Horst en haar merrie zijn de omstandigheden met de warmte en de hoge vochtigheid geen probleem. ,,Findsley kan heel goed tegen de warmte. Ze moest in het begin nog even wennen op stal en nu voelt ze zich heel fijn hier. Voor mijn spieren is het beter als het warm is. Zolang ik goed blijf eten en drinken dan gaat het prima.”

Vijf jaar geleden kwam routinier Van der Horst met twee bronzen en de zilveren medaille terug van de Spelen in Rio de Janeiro. Toen reed ze de merrie Caraat. Haar huidige paard Findsley N.O.P. is een merrie van tien jaar oud. ,,Voor Findsley en mij kwam het jaar uitstel van de Spelen wel goed uit. We zijn in het afgelopen jaar gegroeid als combinatie. We hebben heel hard gewerkt aan de basis en daarna echt gefocust op het rijden van proeven.”

Maud de Reu (22, Zwolle) had ongetwijfeld meer verwacht van haar debuut op Paralympische spelen. Ze eindige op plaats 10. Haar paard Webron was wat enthousiast aan het begin van de proef en galoppeerde aan waar middendraf over de diagonaal gevraagd werd. Dat zijn kostbare punten die het lid van het KNHS Talententeam daarmee liet liggen. De tiende plaats houdt in dat Maud zich niet plaatste voor de kür op muziek aanstaande maandag. Ze kwam slechts 0,1 procent tekort.