EK springen: Nederland begint goed, David Will voorlopig aan kop

  • 2 september 2021 10:47

door: redactie, 2 september 2021 10:47

📌 Riesenbeck
📝 KNHS | paardensportnoord

Op de eerste dag van het EK springen kwam Nederland goed voor de dag. Frank Schuttert en Marc Houtzager reden sterk en Nederland staat voorlopig vierde. De Duitser David Will (coverfoto) zette individueel de beste rit neer.

Bondscoach Rob Ehrens toonde zich tevreden over de eerste dag. ,,We sluiten de eerste dag best goed af”, zei hij na de eerste wedstrijd, die meetelt voor de landenwedstrijd en voor het individuele klassement.

Peder Fredricson staat voorlopig tweede met Catch me Not.
📸 FEI | Christophe Tanière

Frank Schuttert begon goed aan het Longines FEI Europees kampioenschap. Als zesde starter bleef hij met zijn ruin Lyonell D lange tijd aan de leiding. Na 65 starters vindt hij zich op de zesde plaats van de uitslag. ,,Zo’n jachtparcours is best lastig aan het begin van het concours. Het liep echt zoals we van tevoren gehoopt hadden. Het is altijd goed om zo de toon te zetten”, lacht Schuttert.

Bart Bles had een wat stroeve start. Met Kriskras DV kreeg de debutant op het EK een springfout. ,,Ik had dat niet verwacht. Kriskras DV keek wat te veel naar de hindernis op het laatste moment. Ik had daarna wat ritmeproblemen, maar na hindernis drie was hij weer van mij en kon ik goed naar de finish rijden. Ik was echt wel verrast bij hindernis 1.”

,,Een goed begin is het halve werk”, lacht Marc Houtzager na zijn foutloze ronde met Sterrehof’s Calimero. Met een tijd van 74.96 seconden staat de ruiter uit Rouveen op de negende plaats. ,,Ik had hetzelfde plan als Frank. En dat lukte ook. Naar de laatste hindernis had ik misschien een galopsprong minder kunnen maken.”

Vertrouwen

Houtzager kijkt met vertrouwen naar de komende dagen. ,,We zijn met een goed team hier. Dit nog twee dagen volhouden. Het is een prachtige accommodatie hier. Dat kan niet beter. De bodem lijkt heel goed. We springen op het gras en dat doen onze paarden goed. Ik verwacht de komende dagen geen problemen.”

Harrie Smolders, die bij de Olympische Spelen een fantastische ronde reed in de finale van de landenwedstijd met Bingo du Parc, lukte dat dit keer niet. ,,Het was wat rommelig. Dat was jammer”, aldus Ehrens. Met twee springfouten en een tijd van 83.68 sec staat Smolders na de eerste wedstrijd op plaats 39.

De Zweden, de Olympische kampioenen van Tokio, gaan aan de leiding voor Duitsland. Zwitserland staat voor Nederland op de derde plaats. Voor Zweden trad een nieuw team aan, met alleen Peder Fredricson als lid van het Olympische team en dat niet met zijn All In, waarmee hij in Tokio startte.

EK Springen, snelheid en wendbaarheidswedstrijd, 1.50m

  1. David Will (Dui), C Vier (v.Cardento), 71.66 sec
  2. Peder Fredricson (Zwe), Catch Me Not S (v.Cardento), 72.58 sec
  3. Douglas Lindelow (Zwe), Casqou Blue (v.Chacco Blue), 93.99 sec
  4. Frank Schuttert (Meeuwen, B), Lyonel D (v.Little Joe), 74.28 sec
  5. Marc Houtzager (Rouveen), Sterrehof’s Calimero (v.Quidam de Revel), 74.96 sec
  6. Harrie Smolders (Lage Mierde), Bingo du Parc (v.Mylord Carthago), 83.68 sec
  7. Bart Bles (Babberich), Kriskras DV (v.Cooper van de Heffinck), 86.35 sec