Nederlandse springruiters missen teamfinale op EK Riesenbeck

Share
 • 3 september 2021 00:01

door: redactie, 3 september 2021 00:01

📌 Riesenbeck
📝 KNHS | paardensportnoord

De Nederlandse equipe heeft zich niet geplaatst voor de finale van de landenwedstrijd op het EK springen. Frank Schuttert, Marc Houtzager, Harrie Smolders en Bart Bles kwamen niet verder dan de teleurstellende elfde plaats.

De ploeg van bondscoach Rob Ehrens had zich bij de beste tien moeten voegen om vrijdagmiddag de finale te mogen rijden. Zwitserland nam in de tussenstand de leiding over, gevolgd door Duitsland en Zweden.

,,Het is heel zuur”, zei Ehrens. ,,Als het tegenzit, zit het ook goed tegen. Dit is een grote tegenvaller. Hier word ik niet vrolijk van. Gisteren was een heel mooie dag. De paarden sprongen goed. Vandaag was daar niets van over. De motivatie was er wel bij mijn ruiters. Maar de prestaties vielen erg tegen.”

Slecht resultaat

Schuttert, Houtzager en Smolders zijn nog wel individueel in de strijd, maar hun achterstand op de koplopers is aanzienlijk. ,,Dit is lang geleden dat we zo’n slecht resultaat op een kampioenschap hebben behaald”, zegt Ehrens. ,,We zullen hier toch eens goed over moeten nadenken. Waar ligt het aan? Hoe kunnen we het beter krijgen? Daar ligt nog een hele uitdaging.”

Een verklaring? Ehrens: ,,Frank begon goed en kreeg twee fouten aan het eind van het parcours waarvan je denkt: waarom? Bart begon ontspannener dan gisteren. Het ging net iets te makkelijk, een fout op hindernis 1 en nog wat daarna. Jammer. Dan verwacht ik van Marc Houtzager en Harrie Smolders dat ze het spel nog wel zo afmaken zo dat we als team bij de beste tien kunnen blijven. Marc reed geweldig. De fouten waren echt pech. Ik had meer verwacht van Harrie. De oorzaak van zijn fouten is denk ik nog wat onervarenheid van zijn paard Bingo du Parc.”

Martin Fuchs gaat individueel aan de leiding met Leone Lei (v. Baltic VDL) (coverfoto). Maar het verschil met Christian Kukuk (Mumbai) is maar klein. Frank Schuttert staat op plaats 27, Marc Houtzager op 29, Harrie Smolders op 48.

EK springen 2021, landenklassement, na twee onderdelen

 1. Zwitserland, 5.47 str pnt
 2. Duitsland, 8.77 str pnt
 3. Zweden, 11.59 str pnt
 4. Nederland, 36.97 str pnt
  Frank Schuttert (Meeuwen, B), Lyonel D (v.Little Joe), 1.31 + 8 = 9.31
  Marc Houtzager (Rouveen), Sterrehof’s Calimero (v.Quidam de Revel), 1.65 + 8 = 9.65
  Harrie Smolders (Lage Mierde), Bingo du Parc (v.Mylord Carthago), 6.01 + (12) = 18.01
  Bart Bles (Babberich), Kriskras DV (v.Cooper van de Heffinck), (7.35) + 12 = 19.35