Martin Fuchs wint finale wereldbeker, Harrie Smolders tweede

Share
  • 10 april 2022 21:13

door: KNHS, 10 april 2022 21:13

Smolders: ,,Ik wist niet of Monaco ook drie dagen lang een zwaar kampioenschap zou kunnen lopen. Dat is toch anders dan tweede worden in Genève of Den Bosch. Dit zal niet zijn laatste kampioenschap zijn.”

Harrie Smolders en Monaco werden tweede in de finale van de wereldbeker.
📸 FEI | Richard Juilliart

In de beslissende ronde kreeg Smolders nog een fout met Monaco. ,,We hadden niet alle geluk. Ik had iets een passieve afstand naar de steilsprong, waar we een fout kregen. We waren iets traag van de grond, raakten de balk ook maar net en hij viel naar beneden. Dit was Monaco’s eerste kampioenschap. Het is een fantastisch resultaat. Monaco was in super vorm de hele week. Het liep niet helemaal voor ons zoals we gehoopt hadden. Ook op vrijdag hadden we wat pech met de fout in de barrage, maar een tweede plaats is in de wereldbekerfinale is echt geweldig.”

Het was een superspannende finale over twee manches. Smolders en Monaco, nummer twee in het tussenklassement na donderdag en vrijdag, reden een superieure foutloze eerste omloop. Na de springfout van klassementsleider McLain Ward gingen ze beide met 4 strafpunten de laatste manche in. Hierin bleef Martin Fuchs, de derde stond met 5 strafpunten, foutloos en zette daarmee de druk op Smolders en de Amerikaan. Smolders kreeg een springfout op een steilsprong en moest met 8 strafpunten achter Fuchs aansluiten. Contagious, het paard van McLain Ward, liep tegen twee fouten aan en ze eindigden de finale met 12 strafpunten op plaats zeven.

Martin Fuchs en Chaplin tijdens de ereronde.
📸 FEI | Richard Juilliart

Smolders heeft zijn 13-jarige Holsteiner ruin Monaco (Cassini II x Contender) in gezamenlijk bezit met de Evergate Stables van Jennifer Gates, de dochter van Bill Gates. Smolders is trainer van Jennifer, die zelf internationaal amazone is, en rijdt naast Monaco meerdere paarden voor de Evergate Stables. Smolders zal met de tweede plaats in de wereldbeker ongetwijfeld een sprong maken op de FEI wereldranglijst, waarop hij momenteel 11e en vorige maand nog 10e stond.

Bondscoach Jos Lansink, zelf winnaar van de wereldbeker in 1994 met Libero H, reageert gelaten. ,,We waren er dichtbij. Het had nog iets beter gekund. Dat is de sport. Harrie heeft heel goed gereden en zijn paard Monaco sprong heel goed. Ik denk dat als Harrie de steilsprong waar de fout op gemaakt werd nog een keer aangereden had de fout niet nog een keer gemaakt wordt.”

Het was het eerste kampioenschap in de rol als bondscoach voor TeamNL voor Lansink. ,,Ja, ik ben wel tevreden hoor.” Smolders en Monaco staan vast op het lijstje van Lansink voor het WK in Herning in augustus? ,,Monaco krijgt nu een paar weken rust en kijken we het verder aan. Harrie is zeker één van de kandidaten”, laat Lansink weten. Over twee weken op NK Springen in Deurne is het volgende belangrijke kampioenschap voor de ruiters van TeamNL en de pupillen van de bondscoach.

De wereldbeker ging naar de Zwitser Martin Fuchs, de winnaar van het eerste onderdeel, die op zondag in beide finale-omlopen foutloos bleef met de KWPN-hengst Chaplin. Jens Fredricson uit Zweden eindigde net als Smolders op een totaal van 8 strafpunten. Omdat de tijd van Smolders en Monaco sneller was eindigde de Zweed op de derde plaats.

Uitslag FEI Longines Wereldbekerfinale Leipzig

  1. Martin Fuchs (Zwi) Chaplin (v.Verdi), 5 str pn
  2. Harrie Smolders (Lage Mierde), Monaco (v.Cassini II), 8 str pnt (tijd 61.99 sec)
  3. Jens Fredricson (Zwe), Markan Cosmopolit (v.Cohiba), 8 str pnt (tijd 62,35 sec)