archief
contact
+31 6 53239630

Nederlandse Junioren naar zege Nations Cup De Wolden

ūüďĆ VEENINGEN ‚ÄĒ Met winst in de Nations Cup voor het team Junioren en de tweede plaats voor de Young Riders heb¬≠ben de Nederlandse jeug¬≠d¬≠rui¬≠ters vrij¬≠dag in Veeningen hun visi¬≠te¬≠kaartje afge¬≠ge¬≠ven rich¬≠ting Europese kampioenschappen. 

ūüďĆ VEENINGEN ‚ÄĒ De Nederlandse jeug¬≠d¬≠rui¬≠ters heb¬≠ben bij de Nations Cup CH De Wolden hun visi¬≠te¬≠kaartje afge¬≠ge¬≠ven. De Junioren won¬≠nen de lan¬≠den¬≠wed¬≠strijd en de Young Riders wer¬≠den tweede. Dat biedt per¬≠spec¬≠tief rich¬≠ting het EK vol¬≠gende maand in Hartpury.

De Nederlandse jeugd kan vol goede moed de kof­fers pak­ken voor het EK, dat van 25 tot en met 31 juli in het Engelse Hartpury wordt ver­re­den. In Veeningen lie­ten de equi­pes van de bonds­coa­ches Hoogenraat (Junioren) en Voorn (Young Riders) zien dat er reke­ning met hen moet wor­den gehouden.

Nadat don¬≠der¬≠dag het team Children de Nations Cup in hun cate¬≠go¬≠rie al wist te win¬≠nen in Veeningen, was het vrij¬≠dag¬≠mid¬≠dag opnieuw prijs. TeamNL bij de Junioren werd de beste van twaalf lan¬≠den. De Nederlandse rui¬≠ter¬≠equipe incas¬≠seerde in de tweede en beslis¬≠sende ronde slechts acht straf¬≠pun¬≠ten, vier min¬≠der dan Spanje en vijf min¬≠der dan Belgi√ę, die res¬≠pec¬≠tie¬≠ve¬≠lijk tweede en derde werden.

De beste Nederlandse juni­or­rui­ter was Milan Morssinkhof (Hierden), die alleen Celia Cobo Teran uit Spanje voor moest laten gaan. Opvallend was dat de eer­ste drie Nederlandse rui­ters in de tweede ronde allen fout­loos ble­ven, waar­door de lan­den­wed­strijd eigen­lijk al voor­tij­dig was beslist.

Mel Thijssen bleef fout­loos met Cartolana.
ūüďł Spring Tour De Wolden | Hans Khoe

Milan Morssinkhof met Checkpoint Chacco, Emma Bocken (Weert) met Kadess Z, Mart IJland (Hengelo Ov) met Hero en Nick Nanning (Dalfsen) met Bandia onder­streep­ten daar­mee dat de hip­pi­sche toe­komst voor Nederland er roos­kleu­rig uitziet.

‚ÄěEigenlijk is het heel goed gegaan, maar je bent natuur¬≠lijk altijd afhan¬≠ke¬≠lijk van de vorm van de dag van de rui¬≠ter en ook het paard‚ÄĚ, blikte Hoogenraat na afloop terug. Voor hem¬≠zelf was het meest ver¬≠ras¬≠sende dat de vierde Nederlandse deel¬≠ne¬≠mer Nick Nanning de tweede ronde niet meer hoefde te rij¬≠den. ‚ÄěAlle drie voor¬≠gan¬≠gers waren fout¬≠loos geble¬≠ven. Dat gebeurt bijna nooit dat je een vierde rui¬≠ter dan niet meer hoeft in te zet¬≠ten. Een gewel¬≠dige pres¬≠ta¬≠tie‚ÄĚ, zo besloot Hoogenraat.

De Spanjaarden won­nen wel­is­waar het indi­vi­du­ele klas­se­ment met Celia Cobo Teran, maar waar Nederland in de per­soon­lijke rang­schik­king de plek­ken twee, negen en twin­tig bezette, kwam de tweede Spaanse rui­ter pas op plaats veertien.

In de totaal¬≠uit¬≠slag staat Nederland boven¬≠aan met slechts acht straf¬≠pun¬≠ten, gevolgd door Spanje met twaalf straf¬≠pun¬≠ten en op de derde plek Belgi√ę met dertien.

Young Riders

Bij de Young Riders, die vrij­dag­avond hun beslis­sende rit­ten had­den, zag het er aan­van­ke­lijk niet zo goed uit. Vanwege vele kleine en onno­dige fou­ten van de Nederlandse equipe, stond TeamNL na de eer­ste ronde op de zesde plaats, met wei­nig uit­zicht op een hogere klassering.

Maar hoe anders pakte de tweede ronde uit. De jeugd leek als her­bo­ren en maakte een enorme indruk op het lood­zware par­cours dat voor de oud­ste jeugd (van 16 tot en met 21 jaar) was neer­ge­zet. Weliswaar werd in de tweede ronde door de eer­ste Nederlandse deel­ne­mer, Iris Michels (Liessel) met Bugano De l’Abbaye, nog een balkje afge­wor­pen, maar de drie Nederlanders die daarna kwa­men, Sky Morssinkhof (Hierden) metG-Vingino-Blue, Vincent Dings (Heeze) met Daylight en als laat­ste Mel Thijssen uit Sevenum met Cartolana 2, maak­ten geen fouten.

Mel Thijssen

‚ÄôIk denk dat we te gre¬≠tig waren‚Äô

Daar waar de drie Nederlanders maxi¬≠maal scoor¬≠den, kre¬≠gen de con¬≠cur¬≠re¬≠rende lan¬≠den veel straf¬≠pun¬≠ten aan hun broek, behalve Belgi√ę. De Belgien ble¬≠ven sterk rij¬≠den en ver¬≠ze¬≠ker¬≠den zich van de eer¬≠ste plek. Nederland klom gestaag door de fout¬≠loze rit¬≠ten en toen als laat¬≠ste ook Mel Thijssen fout¬≠loos bleef, was de tweede plaats een feit. ‚ÄěIk heb in de eer¬≠ste ronde enkele domme fout¬≠jes gemaakt‚ÄĚ, biechtte Mel Thijssen zelf op. ‚ÄěDat geldt ook voor de ande¬≠ren. Ik denk dat we te gre¬≠tig waren en te graag wil¬≠den. Gelukkig hiel¬≠den we ons hoofd erbij en gin¬≠gen in de tweede ronde heel goed.‚ÄĚ

Ook Vincent Voorn, bonds¬≠coach van de Young Riders, zag in ronde √©√©n de tekort¬≠ko¬≠min¬≠gen. ‚ÄěIk was met een gevoel naar Veeningen geko¬≠men dat we zou¬≠den kun¬≠nen win¬≠nen. Maar door eigen stomme rijf¬≠ou¬≠ten heb¬≠ben we de winst ver¬≠speeld. Gelukkig heb ik ieder¬≠een weer super scherp voor de tweede ronde gekre¬≠gen en toen heb¬≠ben de jon¬≠gens en mei¬≠den laten zien waar¬≠toe ze in staat zijn. Dit is een gewel¬≠dige groep met veel poten¬≠tie. Dat ze op deze manier terug¬≠kwa¬≠men vind ik super mooi. Het tekent de vecht¬≠lust die ze heb¬≠ben‚ÄĚ, aldus Voorn, die met een goed gevoel ver¬≠der wil bou¬≠wen aan een sterke jeugd¬≠ploeg voor het EK.

Belgi√ę werd win¬≠naar met het minst aan¬≠tal straf¬≠pun¬≠ten: 16, Nederland tweede met 18.

In Veeningen ging de gedeelde derde plaats naar Denemarken en Noorwegen, ieder 20 straf­pun­ten. Duitsland werd vijfde met 24 strafpunten.


gerelateerde berichten
Total
2
Share