Bram Chardon Nederlands kampioen vierspannen

Share
  • 1 augustus 2022 17:11

door: redactie, 1 augustus 2022 17:11

📌 BEEKBERGEN – De 33e editie van het Paardenspektakel in Beekbergen zit erop. Voor bezoekers, deelnemers en organisatie een evenement om niet snel te vergeten. De sport was van hoog niveau, het weer werkte mee en een record aantal bezoekers kwam langs. Bram Chardon werd Nederlands kampioen bij de vierspannen.

Een totaal van ongeveer 20.000 bezoekers kwam langs op de terreinen van Riant Equestrian Centre om het Paardenspektakel te beleven. Onder hen liefhebbers van de mensport maar ook veel dagjesmensen en toeristen die hun ogen uitkeken en zich vermaakten tijdens alle activiteiten op de Country Fair en in het Kidsdorp.

Rond de zeven hindernissen op het terrein werd volop meegeleefd door het publiek. Bij de waterpartij en de hoogzit werden de rijders met een wave ontvangen door de toeschouwers. Hoewel het weer op de slotdag (zondag 31 juli) wat minder was, kwamen er die dag opnieuw veel mensen kijken naar de ontknoping van de wedstrijd. Het was niet alleen genieten van de stuurmanskunsten in het vaardigheidsparcours. Ook de show van de Veluwe Hunt met paarden en honden was bijzonder. En het gratis ponyrijden vond gretig aftrek.

Mooie sport

De sport was van hoog niveau. Bij de tweespan paarden won regerend wereldkampioen Martin Hölle. Hij zette zijn nieuwe troef Juventus in en met succes! Voor het eerst was in Beekbergen het Nederlands kampioenschap voor Paramenners. Hier ging de titel naar Ingmar Veneman uit 2e Exloërmond. Zij heeft in haar Lipizzaner Siglavy Linada een fijn paard waarmee ze ook in dressuur hoge ogen kan gooien.

Bij de vierspannen scoorde Bram Chardon een hattrick. Hij won alle drie de wedstrijdonderdelen en werd voor het eerst in zijn carrière gekroond tot Nederlands kampioen bij de vierspan paarden. ,,Het is kicken om in Beekbergen te rijden. Het publiek is hier fantastisch!”

Hij won dus zowel de internationale rubriek als het NK en gaf de organisatie een groot compliment: ,,Om na een paar jaar van afwezigheid weer op deze manier te beginnen met het evenement vind ik geweldig van de organisatie.”

Chardon: ,,Ik heb het kampioenschap bij de paarden denk ik pas één of twee keer meegereden, nu was het een keer tijd om het NK te winnen. Hij reed een mooie harmonieuze dressuurproef die beloond werd met 37.52 strafpunten, een score die beter was dan dat Chardon vooraf gedacht had. ,,Op voorhand dacht ik met dit span een score van rond de 40 te halen. Dat het zo ruim onder de 40 schoot en het ook echt een proef was waar ik een heel goed gevoel bij had, dat is heel erg mooi”, blikt Chardon terug op zijn winnende proef.

Foutloze rit

Ook de marathon verliep naar wens voor Chardon: ,,Het was een technische marathon, met heel veel afrijdbare elementen. Je moest echt voorzichtig zijn. Ik had het voorwerk goed gedaan, dus de paarden waren niet te heet in de hindernissen. Ze waren daar goed te controleren en bleven tot het einde foutloos lopen. Ik maakte zelf een inschattingsfoutje in hindernis vier, waardoor ik een extra volte moest rijden. Verder heb ik een mooie foutloze en voorwaartse marathon kunnen rijden. Met goed resultaat.”

🔴 Stegen.net | KNHS | Persbericht

Einduitslag NK mennen 2022 vierspannen

  1. Bram Chardon (Den Hoorn ZH) – 127.93
  2. Koos de Ronde (Zwartewaal) – 144.74
  3. Mark Weusthof (Rossum) – 151.74