Mentitels voor Francisca den Elzen en Bram Chardon

Share
  • 1 augustus 2023 19:21

door: redactie, 1 augustus 2023 19:21

BEEKBERGEN – Francisca den Elzen uit Drouwenerveen is bij de 34e editie van het Paardenspektakel in Beekbergen Nederlands kampioen paramennen geworden. Bij de vierspannen pakte Bram Chardon opnieuw de titel. De wedstrijd was een mooie generale met het ook op het EK later deze maand in Exloo.

Naast de internationale competitie werd er ook gestreden om de Nationale titels bij de Paramenners en de vierspannen. Francisca den Elzen zette de kroon op haar wedstrijdcarrière door haar laatste wedstrijd af te sluiten als Nederlands kampioene.

De Drentse menner was de beste van haar landgenoten in alle drie de wedstrijdonderdelen en won overtuigend met een foutloze vaardigheidsproef. In de internationale competitie werd ze tweede. Regerend wereldkampioene Tracey Bowman bleef Den Elzen daarin voor dankzij een iets betere dressuurscore.

Chardon prolongeert titel

Bram Chardon prolongeerde zijn titel bij de vierspannen. ,,Het was geen foutloos weekend. In de dressuur had mijn rechter voorpaard wat spanning en dat heeft me punten gekost. In de marathon had ik teveel ballen en had mijn rechter achterpaard wat moeite met de omstandigheden. Ik had het vertrouwen dat ik in de vaardigheid foutloos kon rijden en dan is het mooi dat Glenn (Geerts BEL, red.) de druk flink opvoert.‚ÄĚ

Bram Chardon
Bram Chardon in de afsluitende proef.
© Wilco van Driessen

Chardon reed inderdaad een foutloze vaardigheid pakte daarmee ook een tweede plaats in het internationale klassement. Dat werd overtuigend gewonnen door regerend wereldkampioen Boyd Exell. Hij was niet alleen foutloos in de vaardigheid, maar ook superieur in dressuur en marathon.

De foutloze vaardigheidsproef van Glenn Geerts bracht het Belgisch team de overwinning in de landenwedstrijd. Daarin werd Nederland tweede. De strijd tussen de vijf deelnemende naties was enorm spannend. Australi√ę was oppermachtig in de dressuur, Frankrijk het sterkst in de marathon en Belgi√ę sloeg na een sterke marathon toe in de vaardigheid.