Jur Vrieling neemt de leiding op NK springen

  • 28 april 2023 08:13
door: KNHS, 28 april 2023 08:13

📌  DEURNE – Op de eerste dag van het Nederlands Kampioenschap voor senioren voert Jur Vrieling – net als vorig jaar –  na het jachtspringen het klassement aan. De ruiter uit Holwierde maakte met Fiumicino van de Kalevallei een prachtige start.

Rondom de mooie piste van Green Valley Estate stonden veel toeschouwers die op deze Koningsdag de weg naar Deurne hadden gevonden. Het aanwezige publiek zag mooie en spannende paardensport, waarbij de gevestigde namen van TeamNL de rest van het grote deelnemersveld het nakijken gaf.

Snelle tijden

Halverwege de startlijst gingen Johnny Pals en zijn 17-jarige hengst Fernando nog aan de leiding met een foutloze rit in een tijd van 76.44 seconden. Als 39e starter liet Harrie Smolders met Uricas vd Kattevennen zien dat hij graag de ontbrekende Nederlandse titel aan zijn erelijst toevoegt. In een uitgekiend rondje reed Smolders geen meter teveel en snoepte een halve seconde van de tijd van Pals af.

Smolders kon maar kort genieten van zijn leidende positie, want Pim Mulder en zijn 11-jarige ruin Memphis Z doken een seconde onder zijn tijd.

Mooi slot

Het echte vuurwerk kwam uit de staart van de startlijst, waarop 61 combinaties vermeld stonden. Jur Vrieling betrad als 57e ruiter de piste en reed de Plot Blue-zoon Fiumicino van de Kalevallei in hoog ritme rond. De 12-jarige bruine tikte in het eerste gedeelte van het parcours licht de bovenste balk van de steilsprong aan, maar die balk bleef in de lepels en de Groninger reed met een foutloze ronde de tijd van Mulder aan flarden.

Na Vrieling maakte ook Frank Schuttert een uitstekende start op het kampioenschap. Hij evenaarde de tijd van Harrie Smolders met zijn Hawaii-S.

Aansluitend liet Maikel van der Vleuten zien dat ook hij zondag graag een plons in de sloot wil maken. Hij liet de 12-jarige Luigi D’Eclipse heerlijk doorgalopperen en reed zich naar de tweede plek.

Snel paard

Vrieling blikt tevreden terug op zijn winnende rondje en is vol lof over zijn paard. ,,Fiumicino is van nature een heel snel paard. Ik nam in het begin niet teveel risico, maar vooral op de laatste dubbel en op de sloot won ik veel tijd. Na onze wereldbekerfinale in Omaha is Fiumicino naar huis gegaan. Vorige week heb ik thuis alleen wat kleine gymnastieksprongetjes met hem gedaan, gewoon om de spieren wat los te maken. Dit resultaat hebben we alvast bereikt, morgen zien we wel weer verder”, aldus Vrieling.

Uitslag eerste omloop NK senioren (Tabel C Snel- en wendbaarheid)

  1. Jur Vrieling – Fiumicino van de Kalevallei (v. Plot Blue), 73.17sec
  2. Maikel van der Vleuten – Luigi D’Eclipse (v. Catoki), 74.31 sec
  3. Pim Mulder – Memphis Z (v. Mylord Carthago), 74.90 sec
  4. Harrie Smolders – Uricas vd Kattevennen (v. Uriko), 75.94 sec
  5. Frank Schuttert – Hawaii-S (v. Inshallah de Muze), idem
  6. Johnny Pals – Fernando (v. For Pleasure), 76.44 sec

📝 bron: KNHS