Olympus SR en O’Fee beste nieuwelingen op Noordelijke tuigpaardendag

Share
  • 18 april 2023 14:17

door: redactie, 18 april 2023 14:17

📌 EXLOO – Zaterdag 15 april 2013 vond in het Hippisch Centrum Exloo de 30ste editie van de Noordelijke Tuigpaardendag plaats. Dit grootste indoor tuigpaardenconcours heeft een naam hoog te houden als het om nieuwelingen gaat en daarom was het grote aantal afmeldingen heel jammer. 

Gelukkig bleef er nog genoeg kwaliteit over voor twee fantastische finales. Van de vijf nieuwelingen merries mochten er vier naar de finale waaronder de winnaar van de eerste groep Mark de Groot met Nobility (v. Idol) van fokker en mede-eigenaar J.A. de Heul uit Breukelen. Een vosje met veel loopvermogen en veel actie in de benen. Ze ging hoog en ruim rond en zetten de hals er goed op.

Ook de nummer twee uit deze groep mocht naar de finale en dat was Marcel Ritsma en zeer tuig typische zwartbruine O’lieni (v. Cizandro) van fokker en eigenaar R. Mulder uit Abcoude. De merrie liet een sterke achterhand en zeer hoge en ruime voorhand zien maar had iets meer moeite de balans dan de winnaar. 

Groep 2 kende twee deelnemers en beide mochten naar de finale. Winnaar werd de zeer aansprekende en met allure optredende O ’Fee (v. Cizandro) van fokker en eigenaar Henk Scherphof en voorgesteld door Harry van Middelaar. Henk Hammers reed Mabellanita (v. Atleet) van fokker/eigenaar Joop van Wessel naar de finale. Deze merrie liep keurig vierkant haar wedstrijd maar zou zich iets meer mogen oprichten. 

Finale

In de finale liet O ’Fee (coverfoto) nogmaals zien dat zij de allerbeste was. Ze klom er opnieuw in en pronkte geweldig met haar natuurlijke front en vriendelijke hoofd. O ’Fee zakte van achteren en maakte haar hoge ruime passen heel mooi af. De winst was geheel terecht.

Henk Hammers reed Mabellanita nu met iets bravoure wat het totale beeld ten goede kwam en resulteerde in de tweede plek. Derde werden Mark de Groot en Nobility, die nu net even minder power had dan eerder. Het was jammer dat Marcel Ritsma O’lieni niet in balans kreeg en zodoende als vierde eindigde.

De nieuwelingen hengsten en ruinen streden in drie groepen om een finale plaats en dit was voor de eerste twee van elke groep het geval. Harry van Middelaar kreeg een wildcard voor de finale met Orval (v. Cizandro) van Dirk Jan Beijerinck uit groep 3. Van de zeven uitgenodigde paarden kwamen er zes terug.

Uit groep 1 was dat winnaar Marcel Ritsma met Ozandro PSH (v. Cizandro) van H. Pos en de nummer twee Ule Haarsma met Ojochie (v. Eebert). Uit groep 2 winnaar Richard Hofstra met Otto Ygrek (v. Kapitaal) van Age Okkema en Nico Calis jr. met de blonde Olivier en evenbeeld van zijn vader Image HBC. Groep 3 herbergde de meeste kwaliteit met winnaar Olympus SR (v. Kordaat) van Leo Wijkmans, de nummer twee Albert ten Berge met Ozandro (v. Cizandro) van hemzelf. 

Na de eerste omloop in de finale kregen de beste vier een herkansing en werd Harry van Middelaar met Orval definitief vijfde en Nico Calis met Olivier definitief zesde. 

Machtsvertoon Olympus SR

Vanaf zijn eerste optreden in de groep tot en met de finale bleek de donkere vos Olympus SR te imponeren. Een ras tuigpaard dat met veel machtsvertoon optrad en niet kon verliezen. Henk liet de vos er geweldig inklimmen, waarbij hij zakte in de achterhand en bijzonder hoog en ruim grijpend door de bak marcheerde. Ook de hals staat er geweldig op. Hij won dus de titel beste nieuweling hengsten en ruinen.

Marcel Ritsma had Ozandro PSH ook in vorm en werd verdienstelijk tweede voor Richard Hofstra met de deftig showende Otto Ygrek. De Ozandro van Albert ten Berge bleef nu iets vlakker dan in de groep maar is zeker en aansprekend tuigpaard dat wel foutloos bleef.

Naast de wedstrijden voor nieuwelingen staat de Noordelijke Tuigpaarden Dag bol van nog meer hoogtepunten. 

Bij de KWPN-merries die eerst aan de hand werden getoond en later in tuig was de keur merrie Leetida GK (v. Eebert) van voorzitter Gert Koers net als in 2022 de beste. Op exterieur en aan de hand scoorde ze veruit de meeste punten, 85 en 80, en in tuig 78 wat een totaal van 243 opleverde. Vijf meer dan Mary-Rose MJDB (v. Delviro HBC) van Maarten Joris de Boer, die tweede werd. Emaire (v. Manno) van J. Kramer scoorde de meeste punten, 83, in tuig, maar moest op exterieur toegeven, 75 en 75, en werd daardoor derde. 

De met een tuigpaard debuterende Harm Hamstra won de Ab Koetsier trofee met Lex (v. Sir Arie) van Wim Jansen. 

📝 bron: Geert Bouius | Persbericht