Leendert Veerman maakt indruk met nieuweling Besterly Eribo

Share
  • 23 april 2013 07:58

door: redactie, 23 april 2013 07:58

Leendert Veerman heeft zaterdag met Besterly Eribo (v. Manno) de rubriek voor Nieuwelingen gewonnen tijdens de 22e editie van de Noordelijke tuigpaardendag. De rijder uit Wittelte maakte veel indruk met de vos. Eerder won de aanspanning al in Ambt Delden.

Ook dit jaar hadden de jonge tuigpaarden weer een belangrijk podium op het bekende evenement in Balkbrug. De merries en ruinen/hengsten strijden in aparte voorrondes om een plaats in beide finales, waarvan die van de ruinen en hengsten het sluitstuk van de dag is in de Diamanthal van Balkbrug.

Leendert Veerman uit Wittelte was op voorhand al favoriet voor de titel beste nieuweling met zijn imponerende vos Besterly Eribo (v. Manno), want eerder deze maand was hij ook al winnaar in het Twentse Ambt Delden geworden. Hij moest het in de grote finale opnemen tegen Robbie van Dijk met Ewout (v.Waldemar) van de gebroeders Verbeek uit Rumpt, Henk Hammers uit Zwartsluis met Energy Almire (v. Torino) van D.R. ter Schure uit Oosterzee en Sebastiaan Ardesch uit Lemele met zijn eigen Erdball (v.Unieko).

Leendert Veerman met de imponerende Nieuweling Besterly Eribo. ©Geert Bouius

Leendert Veerman met de imponerende Nieuweling Besterly Eribo. ©Geert Bouius

Alle vier de vossen zijn tuigtypische paarden met veel front en beweging en liepen een sterke finale, waarin de jury de paarden van achter naar voren plaatste. De eerste die mocht opstellen was Erdball gevolgd door Energy Almire. Ewout bleef goed showen met ruime passen met de hals er mooi op, maar van krachtpatser Eribo kon hij nooit winnen. Eribo gaat zowel in de voor- als achterhand hoog van de vloer en heeft een machtig front. Hij rijst in de voorhand en kijkt vrolijk de wereld in. Daarbij blijft de fraaie vos doorgaan en werd terecht de winnaar bij de nieuwelingen ruinen en hengsten.

Er was meer succes voor stal Veerman want met sterk acterende Besterly Amadeus (v. Safraan) won Leendert een van de twee ereklasse groepen en versloeg daarin nationaal kampioen Unaniem (v.Renovo) met en van Lambertus Huckriede uit Usselo. Samen met Johan Borkent en Wessel (v. Pronkjuweel) uit Hengelo maakten de drie rijders er een spannende strijd van, waarbij ook het talrijke publiek zich niet onberoerd liet.

De 12-jarige Mark Veerman deed mee in een van de drie rubrieken voor jonge talenten en wist zijn groep te winnen met de hengst Besterly Artiflex (v.Patijn). Bij de merries reed Leendert Veerman Esmeralda (v.Waldemar) van B.J. Brommer uit Wapserveen, echter hij wist zich niet voor de finale te plaatsen. Winnaar in deze finale werd Mark de Groot uit Giessenburg met de fraaie Ellis (v.Unieko), die zeer elastisch bewoog en mooi rechtgesteld liep. Lambertus Huckriede legde beslag op de tweede plek met Ermalya (v.Manno) van Gerard Lokhorst uit Kamperveen en Henk Hammers moest genoegen nemen met plaats drie met Dieni II (v.Unieko) van A.Plaisier uit Lelystad.

Waar Lambertus Huckriede met Unaniem verslagen werd, won hij op overtuigende wijze de grote limietklasse met de donkere vos Business (v.Vlasco) van zijn groom Gerrit Egberink en hield Harry van Middelaar met Brandy HBC (v.Uromast) achter zich. Business won later op de avond eerst nog de Ab Koetsier trofee met Young rider Demi van Nispen uit Haarlem, alvorens hij tot Nederlands kampioen werd gekroond in het kampioenschap tuigpaarden gereden door grooms. Eigenaar Egberink reed zijn vos zelf. Titelverdediger Willem Clevering uit Wijnjewoude werd derde met de zwarte Wervelwind (v.Plains Liberator) van Lammert Tel uit Doezum.

Dekhengsten

Het tweede kampioenschap was dat voor goedgekeurde dekhengsten aan de lange lijnen. Jammergenoeg deden maar twee paarden mee en de jury besloot om beide kampioen te maken: Unieko (v.Manno) van de combinatie Black Horse BV/de Groot en Ditisem (v.RoyM) van de familie Muggen uit Norg. Ook andere Noordelijke stallen boekten hier en daar nog een succesje. Zo won Gert Boverhof uit Ansen een tweede plaats met Wonder van de Ursahof (v.Patijn), werd Susan Bouman uit Nijeveen vierde in de damesrubriek met Egberdina’s Armanie (v.RoyM) van Vogelzang en Bouman en in de zadelrubriek Amerikaanse stijl werd Bouman derde op Armanie, voor dezelfde stal werd Gerbrich Elgersma tweede op Egberdina’s Unitas (v.Nando) en Joyce de Boer uit Beilen vierde op Cetrienes (v.Vulcano) van Rony Beuving uit Hijken.

De tuigpaard fokkerij heeft ook een plaats op de Noordelijke tuigpaardendag en de beste fokmerries worden eerste aan de hand beoordeeld en later in tuig nog een keer en degene met de meeste punten wint de door Arend Steenbergen uit Ansen beschikbaar gestelde Ursahof trofee. Winnares werd Anita BFT (v.Manno) van K.P. Hoekstra uit Woudsend voor Wianita (v.Manno) van Maatschap Naber en zoon te Nieuw-Weerdinge.