Remco Been start sterk bij tweede week CH De Wolden

Share
  • 20 juli 2023 23:13

door: Fred Lubbers, 20 juli 2023 23:13

📌 VEENINGEN – Remco Been uit Winterswijk is winnaar geworden van de Gold Tour, de zwaarste wedstrijd bij CH de Wolden op de eerste dag van het tweede deel. Daarmee gaf Been zijn visitekaartje af voor de Grote Prijs van komende zondagmiddag.

Deze wedstrijd was namelijk één van de twee kwalificaties voor die hoofdwedstrijd van het evenement. Donderdagavond zette Been zo’n twintig ritten voor het einde de winnende tijd op de klokken in deze wedstrijd over 1.45m.

Been sprong met Bridgetown Z het pittige parcours foutloos en klokte een tijd van 62.79 in deze Van Triest Veevoeders Prijs. De man uit Winterswijk reed scherp, pakte tijd waar dat kon en wist de lange lijnen optimaal te benutten. Voor Lars Kuster uit Stokkum was dat sneu. Hij had in de 24-ste van de totaal 63 barrageritten de tot dan snelste tijd geklokt. Met Idylle of Romance realiseerde Kuster een tijd van 63.84 seconden. En die hield bijna twintig ritten stand.

Als derde mocht Ausra Clarcke uit Litouwen zich bij de prijsuitreiking opstellen. Clacke reed enkele ritten voor Kuster de ring in en finishte op Janco-V, een Nederlands gefokte ruin, in 64.45 seconden. Goed voor uiteindelijk de derde plaats.

Pim Mulder

Eerder op de avond werd de Silver Tour, een springwedstrijd over 1.40m. direct op tijd gewonnen door Pim Mulder uit Dalfsen. Op Ibbylle, een 10-jarige KWPN-merrie, kwam Mulder foutloos door het parcours in een tijd van 65.46, genoeg om de winst naar zich toe te trekken in deze Brink Stables Prijs.

Kind aan huis

Vanuit de regio zijn deze week ook weer veel deelnemers actief. Zoals broer en zus Peter en Marcelle Hokse uit respectievelijk Rouveen en Staphorst. Wonend om de hoek van Veeningen zijn ze beiden eigenlijk kind aan huis op het concours. ,,We rijden hier al sinds het begin, toen het nog een landelijk concours was. Wanneer het enigszins mogelijk is, rijden we in Veeningen”, laat Peter Hokse tussen de bedrijven door weten.

Marcelle en Peter Hokse CH De Wolden
Marcelle (links) en Peter Hokse zijn nagenoeg ieder jaar actief op CH de Wolden.
📸 CH De Wolden | Hans Khoe

Ook Marcelle is vaste deelnemer, maar de afgelopen jaren even niet. ,,Ik heb de afgelopen vier jaren geen geschikte paarden voor het concours gehad, maar gelukkig nu wel. Ik rijd een 5- en een 8-jarige voor Peter Huisman van restaurant De Lichtmis. Die 5-jarige heb ik donderdagochtend gereden, maar die was nog een beetje onder de indruk. Daarom zijn we hier ook met jonge paarden. We laten ze wennen aan de grotere concoursen”, aldus Marcelle.

Peter Hokse rijdt al vele jaren paarden voor de HBC-Stal en deze keer heeft hij een 9-jarige mee naar CH de Wolden, de ruin Jowel. ,,Verleden week heb ik dit paard ook gereden, dat was in de lichte tour en deze week wil ik hem voor het eerst uitbrengen in de zware tour, een rubriek met hindernissen van 1.45m. Ik denk dat hij er klaar voor is en we gaan zien hoe hij zich verder ontwikkelt.”

Vaste baan

In die zware proef, de Gold Tour, met hindernissen van 1.45m. moest Jowel donderdagavond duidelijk nog even wennen. Hij kon zich in deze debuutwedstrijd nog niet meten met de combinaties die foutloos reden. Broer en zus Hokse hebben beiden naast hun sportactiviteiten een vaste baan. Marcelle: ,,Ik werk dertig uur in de week bij een automaterialenhandel in Hoogeveen.” ,,En ik”, vult Peter aan, ,,werk full-time op het onderwijsbureau in Meppel.”

Op het moment dat het gesprek weer naar de paardensport gaat, zeggen beiden lachend: ,,Maar onze sport vergt zeker zoveel tijd als het gewone werk. We zijn naast ons werk alle uren met de paarden bezig.” Donderdagochtend reed Marcelle met de 5-jarige merrie Lania de Wensink Automotive Prijs en het nog jonge paard bleef niet geheel foutloos.