Nederlandse Eventingruiters geplaatst voor Olympische spelen Parijs

Share
  • 14 augustus 2023 14:54

door: KNHS, 14 augustus 2023 14:54
Haras du Pin
stegen.net | KNHS

De Nederlandse equipe Eventing heeft zich op het EK geplaatst voor de Olympische spelen in Parijs. Met een ijzersterke slotdag sleepten Andrew Heffernan, Janneke Boonzaaijer en Sanne de Jong het felbegeerde Olympische ticket in de wacht. Groot-Brittannië won het teamgoud, mede door de knappe prestatie van Ros Canter, die de individuele medaille wist te winnen.

Om het Olympische ticket veilig te stellen moest TeamNL, dat uit drie ruiters bestond, goed door de veterinaire keuring komen en het springparcours uitrijden. De uiterst fitte paarden kregen zonder problemen groen licht om op de slotdag in actie te komen.

Knappe rondjes

De eventingruiters van TeamNL waren tot in hun tenen gemotiveerd om de klus te klaren. Sanne de Jong mocht als eerste Nederlandse amazone met Enjoy (v. Cartano) het springparcours testen. De combinatie wist alle balken in de lepels te houden en kwam met slechts 2.4 tijdfouten aan de finish.
Andrew Heffernan (coverfoto) tikte met de 12-jarige Gideon (v. Lucky Boy) een plank uit de steilsprong op de voorlaatste hindernis van het fair gebouwde springparcours.

Goud bij het EK Eventing voor Rosalind Canter, zilver voor Kitty King en brons voor de Duitse Sandra Auffarth.
© FEI | Libby Law

Als laatste was het de beurt aan Janneke Boonzaaijer en ACSI Champ de Tailleur (v. Quidam de Revel). Net als Sanne de Jong bleef ook zij foutloos met slechts minimale tijdsoverschrijding. De blijdschap in de Kiss & Cry ruimte was groot toen Janneke over de streep kwam, want de stallen in Parijs kunnen worden geboekt.

Uit de cross

De drie andere Nederlandse deelnemers kwamen op de slotdag niet meer aan de start, doordat zij de cross niet wisten uit te rijden. Vesuve d’Aveyron van Merel Blom-Hulsman had zijn dag niet en na de nodige problemen besloot Blom op te geven in de loodzware cross. Individuele starter Jordy Wilken staakte eveneens de strijd na een weigering van zijn Wilbert Bo. Elaine Pen kwam hard ten val maar ruiter en paard liepen daarbij gelukkig geen letsel op.

Doel is bereikt

Bondscoach Andrew Heffernan was zelfs wat emotioneel na afloop van de wedstrijd. ,,Ik kan mijn geluk niet op. Het was een zwaar kampioenschap en er waren vooraf wel wat zorgen om de zwaarte van de cross, maar daar had iedereen last van. Uiteindelijk hebben wij beter gepresteerd dan onze concurrenten want wij hebben het ticket voor Parijs. Ik ben trots op alle ruiters, ook door de manier waarop we een team vormden. Ze hebben mij als ruiter ook enorm gesteund, want om hier te rijden was geen gemakkelijke beslissing, daar ben ik ze dankbaar voor. We hebben ons doel bereikt.”

Heffernan gaat nu snel de focus leggen op 2024. ,,Ik denk dat het EK bewezen heeft dat we ruiters en paarden hebben die de strijd aan kunnen gaan. Ik heb vertrouwen in mijn ruiters. Bovendien hebben we van dit kampioenschap ook weer veel geleerd, zoals het rijden in moeilijke omstandigheden en het omgaan met de druk, want die was er zeker vandaag. Dat Janneke en Sanne dan foutloos springen is echt knap.”

Uitslag EK Eventing 2023 individueel

ruiterpaardscore
1.Rosalind Canter
flag Great Britain
Lordships Graffalo25.3
2.Kitty King
flag Great Britain
Vendredi Biats32.0
3.Sandra Auffarth
flag Germany
Viamant du Matz34.6
17.Janneke Boonzaaijer
flag Netherlands
ACSI Champ de Tailleur52.5
30.Andrew Heffernan
flag Netherlands
Gideon75.0
33.Sanne de Jong
flag Netherlands
Enjoy92.3