WEG: Nederlands eventingteam schrijft geschiedenis met bronzen plak

Share
  • 31 augustus 2014 18:55

door: redactie, 31 augustus 2014 18:55

CAEN | STEGEN.NET | KNHS | ANP
Het Nederlands eventingteam heeft zondag brons gewonnen bij de Wereldruiterspelen in het Franse Caen en zich daarmee geplaatst voor de Olympische Spelen van 2016. Het was de eerste teammedaille ooit bij de eventing op een WK voor Nederland.

Tim Lips in actie met Keyflow NOP.

Tim Lips in actie met Keyflow NOP.
NOS.NL

Tim Lips (op Keyflow NOP), Elaine Pen (Vira) en Merel Blom (Rumour Has It) stonden na de dressuur en de cross-country nog vijfde in de teamstand, maar klommen zondag door goede prestaties bij het springen naar de derde plek, achter Duitsland en Groot-Brittannië.

Het team, dat Andrew Hefferman zaterdag zag opgeven, moest minstens zesde worden om olympische kwalificatie af te dwingen. Het is de eerste keer dat Nederland een WK-medaille wint bij de eventing.

Technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF feliciteerde de ploeg direct via Twitter. ,,Vier jaar geleden begonnen samen met Maarten vd Heijden en Martin Lips aan opzetten eventing equipe. Vandaag brons + kwalificatie Rio. Chapeau.”

Pen (op Vira) had zondag nul strafpunten bij het springen en eindigde in het individuele klassement als beste Nederlander op de dertiende plek. Lips sloot het toernooi af als achttiende, terwijl Blom 26e werd. De Duitse Sandra Auffarth was de allerbeste met Opgun Louvo. Daarmee pakte de 27-jarige amazonee naast goud met haar team ook individueel een gouden plak.

WEG 2014, landenwedstrijd Eventing
1. Duitsland, 177,9
2. Groot-Brittanië, 198,8
3. Nederland, 246,8
4. Frankrijk, 251,5
5. Australië, 262,8